Vägen till LPGA

Symetra Tour är den tydligaste vägen att ta för de som siktar mot spel på LPGA Tour. Anledningar till att vilja spela på LPGA Tour är för att där finns världens bästa spelare, där finns fem majors och där finns tävlingarna med mest prispengar.

"The Symetra Tour, where tomorrow´s superstars begin their professional golf journey"

Med dessa ord hälsar LPGA Commissioner Mike Whan välkommen till Symetra Tour i en folder som media ges när de närvarar på en tävling.

Där går även att läsa att 137 spelare har skaffat sig sitt LPGA-kort via Symetra Tour sedan 1999 när de första LPGA-korten delades ut till de som toppade Symetra Tours ranking.

Både LPGA och Symetra Tour är sedan 2010 inne i en positiv utveckling med fler tävlingar, mer prispengar och större exponering.

Dessa båda tourer baserade i USA stärkte sitt samarbete när LPGA tidigare i år lanserade sitt nya kvalsystem. LPGA är dock uttalat en global tour och som vill ha världens bästa spelare som tourmedlemmar. Tävlingar, spelare, sponsorer och Tv-rättigheter är från och spridda över hela jordklotet.

Symetra Tour är inte global mer än att spelarna på touren kommer från stora delar av världen. Förra årets segrare var från elva olika länder från fem olika kontinenter.

Symetra Tour är "The Road to LPGA" för att topp-10 på rankingen, Volvik Race for the Card, erhåller LPGA-kort till nästa säsong. Detta har funnits sedan 1999 när tourerna började samarbeta.

Nytt i för i år är att Q-series introduceras och tar den plats Q-School Steg 3 tidigare hade. De som placerar sig 11–30 på Symetra Tour går direkt in i Q-series och slipper kvala i Steg 1 och Steg 2.

Utöver dessa vägar som tydligt leder till spel på världens bästa tour, så är spel på Symetra Tour lärorik på andra sätt. Spelarna lär sig att förstå hur USA fungerar och vilken anpassning som de behöver göra för att trivas. När jag tittar på de svenska spelarna som denna veckan lirar Four Winds Invitational så har alla gått på college innan de blev proffs.

Av de spelare som 2016 tillsammans med Madelene Sagström tog steget upp till LPGA var det 80% som behöll sitt LPGA-kort. Madde och Nelly Korda slutade båda topp-50 på LPGA:s Money list.

En kanske än mer imponerande siffra är att sedan 2013 har 11 majors vunnits av tidigare Symetra Tour-spelare. Totalt har över 430 LPGA-tävlingar vunnits av spelare från Symetra Tour.

Symetra Tour är kanske inte vägen men i alla fall en väg till LPGA, det finns andra men de är lite mer svårframkomliga.