SVENSKA IDROTTSGALAN 2021


I dag, lördag 21 november, offentliggörs de nominerade till Svenska Idrottsgalan 2021. Detta sker direkt i Vinterstudion i SVT 1 och SVT Play ca. kl. 14:30.

Svenska Golfförbundet har förslagit nomineringar i tre kategorier:
Årets lag -Damlandslaget
Årets ledare – Fredrik Wetterstrand
Årets nykomling – Julia Engström.

Motiveringarna finns nedan och i eftermiddag vet vi vad nomineringsjuryn kom fram till.  

Nomineringsjurys ordförande, Lasse Granqvist, sa såhär efter att de gjort klart sitt uppdrag.  

– Det känns skönt att vi även i år kunde genomföra ett roligt och givande jurymöte, utan att behöva göra några förändringar i priskategorierna. Trots det speciella idrottsåret var konkurrensen hård och det krävdes långa diskussioner innan juryn kunde enas om de nominerade.

Dessa ingick i årets nomineringsjury: 
Lasse Granqvist, ordförande – journalist TV4/C More
Kajsa Bergqvist – friidrott
Anders Lindblad – journalist Svenska Dagbladet
Lars Markusson – Sverige Olympiska Kommitté
Liselotte Ohlson – Riksidrottsförbundet
Michael Sjölin – kampsport
Malin Swedberg – fotboll
Hans Säfström – Parasportförbundet
Roberto Vacchi – journalist Discovery
Emelie Öhrstig – längdskidor

Svenska Golfförbundets förslag om nominering idrottsåret 1 nov 2019-31 okt 2020 :

Idrottsakademins pris till Årets Nykomling
Namn:
Julia Engström

 Motivering: Två segrar på Ladies European Tour och i topp av Europas Solheim Cup-ranking det är vad Julia Engström presterat under säsongen 2020.

Julia är 19 år och gör sin tredje säsong som professionell spelare.

Hon avslutade säsongen 2019 med två tävlingar inom perioden för denna nominering där hon slutade 4:a och 3:a på Ladies European Tour.

Säsongen 2020 har inneburit åtta tävlingar för Julia och på dessa har hennes två första segrar på Ladies European Tour kommit samt två gånger har hon slutat sjua. Det innebär två segar och fyra till placeringar topp-7 på tio tävlingar under nomineringsperioden.

Säsongen 2019 som slutade i december i fjol där placerade sig Julia på 20:e plats på rankingen. I år ligger hon just nu på andra plats på rankingen för Ladies European Tour medan hon leder rankingen som leder till kvalificering till nästa års Solheim Cup.    

Idrottsakademins pris till Årets Lag
Namn:
EM-laget damer

Motivering: Sverige segrade i lag-EM för amatörer på hemmaplan i Uppsala. Detta var fjärde året i rad som detta lag lyfte en EM-pokal. 2017 segrade de i lag-EM för flickor (upp t.o.m. 18 år) och 2018, 2019 och 2020 gjorde de detsamma i lag-EM för damer.

I årets svenska lag, som var decimerat till fyra spelare istället för det vanliga sex p.g.a. pandemin, ingick Ingrid Lindblad, Linn Grant, Maja Stark och Beatrice Wallin. Alla fyra är rankade topp-15 i världen på World Amateur Golf Ranking. Deras ranking innebär att de i december kommer att få spela majorn U.S. Women´s Open.

En unik grupper spelare som skapat en ny nivå med lagsegrarna och att alla fyra spela i samma major som amatörer.

Fotnot: Golf är en av få idrotter som har kvar amatörbegreppet. Enkelt översatt är lag-EM för amatörer att se som ett EM för juniorer i andra idrotter. Sveriges spelare är födda 1999–2000.      

Idrottsakademins pris till Årets Ledare
Namn:
Fredrik Wetterstrand

Motivering: Fredrik Wetterstrand är landslagscoach för den grupper spelare som spelat hem fyra ranka guld i lag-EM och i december kommer att mäta sig mot världseliten när fyra svenska spelare födda 1999 och 2000 kommer att pegga upp i U.S. Women´s Open.

I den gruppen spelare Fredrik jobbar med på landslagsnivå har även innehållit Julia Engström som nu spelar på Ladies European Tour och Frida Kinhult som spelar på Symetra Tour i USA.

Idén som visat sig framgångsrik är att i en individuell idrott föra in ett lagtänk – ”vi kommer att utvecklas mer om vi samarbetar med varandra och konkurrerar mot andra.” Detta har spelarna tagit till sig och har över tid både som lag och som individuella spelare flyttat gränser.

Årets säsong på Sveriges professionella tour, Nordic Golf Tour, har dominerats av dessa spelare. På hittills fem genomförda tävlingar har de spelare som Fredrik jobbar med segrat i fyra och på rankingen ligger de 1:a, 2:a, 3:a, 6:a, 7:a och 9:a inför den sista tävlingen som avgörs när de flesta av dessa spelare befinner sig i USA för collegestudier.   

Förutom sitt uppdrag inom landslaget fördelar Fredrik sin tid även mellan Aspero golfgymnasium och Svenska Golfförbundets Elitmiljö i Halmstad.