Supercamp där gnistor tänds

Vid Supercamp är det många som förstår hur vägen ser ut för den som vill bli bra på riktigt. Spelarna är 13-15 år gamla och precis i den åldern när viktiga beslut fattas bland annat val av gymnasium och val att försöka sig på en idrottskarriär.

Det syntes tydligt att spelarna som idag var på Supercamp Syd på Rönnebäck Golfklubbs underbara anläggning kände att de var i en inspirerande miljö. De fick träna och sparra tillsammans med andra spelare under hela förmiddagen. Tillsammans med sina coacher besökte de fyra olika stationer med spännande utmaningar där de först fick instruktion, därefter fick de testa och avslutningsvis fick feedback och möjlighet till diskussion.

Fys, träningslära, rangepass med fokus på rutiner och avståndskoll och ett närspelspass där Nick Hedberg fanns med och visade en del intressant var vad som stod på programmet.

Till lunchlasagnen fick de hör Fredrik Wetterstrand berätta om hur Maja Stark med tydliga och inövade rutiner löste att slå den första driven vid förra årets Junior Solheim Cup. Fredrik målade upp den bild som utspelade sig på Des Moines Country Club förra året när de båda lagen, stora delar av proffslagen inklusive Annika Sörenstam dök upp på tee lagom tills Maja skulle slå ut.

Efter lunch var det inspel inför morgondagens Supercamp-tävling. De första tre hålen fick spelarna inte slå några slag utan bara skaffa information på annat sätt. Detta kan tyckas konstigt, för så går det ju inte till när de normalt spelar in. Men det är just det som Supercamp erbjuder, en möjlighet att testa något nytt eller att göra något på ett annat sätt än vad som spelarna gör normalt. Att det på absolut toppnivå inte ser ut att gå till så här är kanske också missvisande, för där har ofta caddien gått banan utan klubbor och gjort en spelplan precis det som spelarna idag också fick göra.

Att spelare utvecklas av att delta i Supercamp är givet. Spelare utvecklas där de är och får de där sparra mot andra, får de feedback och får möjlighet att möta personer med erfarenhet och kunskap som de vill dela med sig av då sker utveckling. Självklart behöver spelare träna massor mer än vad som görs vid Supercamp och de behöver också tävla för att utvecklas och detta sker förhoppningsvis i både distrikt och klubbar i önskvärd omfattning.

Supercamp är egentligen tre läger spridda över året och där landet är indelat i fem regioner. Totalt denna helg är det över 200 spelare som vid Supercamp ges en bra start på säsongen med ett läger där fokus ligger på att bli spelklar.

Fem Supercamp med 200 spelare innebär också att de fem regionansvariga tränarna på de fem camp-platserna också har cirka 40 engagerande tränare, coacher och fystränare igång.

Supercamp är en aktivitet genomförd av landslaget och del i att Sverige är bra och kommer att vara bra på golf på alla nivåer från yngsta amatör till yttersta världselit. 

Supercamp på golf.se.