Stor seger i Australien

Nedan en gästblogg från Daniel Stark, coach för det svenska handilandslaget. Daniel var med och gick caddie åt Johan Kammerstad när handigolfen tog plats på den stora scenen i samband med Australian Open.  

"Australian Open 2018, tävlingen där handigolfen klev in på de stora tourerna. Australian Open har haft många kända segrare genom åren bland andra Greg Norman, Jack Nicklaus Rory Mcllroy.

Samtidigt som tourtävlingen spelades så spelades Australian All Abilities Championship mitt i tävlingen. Tack vare Australiska Golfförbundet, European Disabled Golf Association och PING kunde detta bli verklighet för de sex högst rankade spelarna från Europa och de sex bästa spelarna från Australien. Från Sverige fanns Johan Kammerstad med i startfältet, han är rankad femma i världen.

Värt att notera är att utbytet mellan tourspelarna och handigolfarna var stort. Ena sekunden filmade Brandt Snedeker en handigolfare och sedan tvärtom vilket var helt underbart att se en golfare hjälper en annan golfare.

All Abilities-spelarna var lottade in i startfältet vilket var något helt unikt att få spela inför så mycket publik. Frågorna innan var många bland annat kommer handigolfare att klara av att spela från samma tee med tuffa flaggplaceringar och kommer de att kunna hålla speltempo?

Alla frågorna fick positiva svar.

Tävlingen spelades över 54 hål och ledarbollen gick ut i fyrboll före ledarbollen av Australien Open.

Publikleden var stora med flera storstjärnor i startfältet. Johan Kammerstad klarade av pressen på ett fantastiskt vis och segrade med 10 slag före tvåan. Värt att notera är att Johan var bättre än 20 spelare varav några riktigt stora namn med sitt fina finalvarv på 73 slag.

Efter tävlingen var det prisutdelning samtidigt i både Australian Open och Australian All Abilities Championship. Båda segrarna fick då lika mycket uppmärksamhet.

De var båda två med på alla aktiviteter efter prisutdelningen. Först presskonferens där de båda fick svara på exakt samma frågor. Därefter skulle det skrivas autografer och leden var långa, Johan fick träningsvärk i handen efter allt skivande. Allt avslutades med fler TV-intervjuer, möte med tidningar och fotografering med funktionärer och banpersonal med mera.

Efter fyra timmar kunde de båda segrarna pusta ut lite vid en sammankomst med medlemmarna på klubben som bjöd på tilltugg och dryck.

Det var kul att höra alla som hade sett Johan på TV, det skedde vart vi än kom. Dagen efter så kände folk igen honom och gratulerade och ville ta bilder tillsammans med honom. Kul med så mycket uppmärksamhet där man värdesätter handigolfare lika mycket som övriga golfare.

Daniel Stark, Coach Handigolflandslaget"

Bild ovan och de två översta nedan är tagna av Christian Hamilton övriga av Daniel Stark.