Mer lagmatch till folket

Haley Moore avgjorde NCAA National Championship på första särspelshålet och förde University of Arizona till tredje titeln genom tiderna.

Här finns historier att berätta, om att Arizona föll ihop vid sista ronden av slagspelskvalet, räddades av Bianca Pagdanganan eagle och tog sista platsen in i matchspelet i mörker när Baylor besegrades i särspel.

Men framför allt är det matchspel och speciellt lagmatchspel som återigen visar att det är då golf är som mest spännande, att spela men framför allt att titta på.

Damernas collegefinal bytte format för fyra år sedan och vi har sedan dess fått uppleva ögonblick som gått rakt in i hjärtat, själen och historieböckerna. Prestationer utöver vad som är normalt och som visat att när golf är som bäst är det en idrott som spänningsmässigt toppar allt.

Det var också efter bytet till matchspel som Golf Channel bestämde sig för att kliva in fullt ut och lägga alla sina resurser för att på bästa sätt kunna förmedla detta händelserika mästerskap.

Långa mästerskap, gärna lagmästerskap som avgörs av sista putten när allt står på spel är vad golf behöver fler av.

Som tur är, är det precis vad som nu dukas upp när säsongen tar fart på riktigt. Herrarnas Nationals börjar på fredag och avgörs nästa onsdag, fyra olika lag-EM i juli där de svenska tjejerna peggar på hemmaplan, Ryder Cup i Paris och ännu senare UL International Crown i Sydkorea som är lika utsålt som Ryder Cup.

Mer lagmatch till folket eller i alla fall till alla golffans.

Fråga Mariah Stackhouse som avgjorde för sitt Stanford i särspel efter birdie från vattenhinder på 18:e för att ta sig dit.


Fråga Washingtons Mary Lou Mulflur som efter 33 år som coach tog sin första seger i Nationals.

Fråga Linnea Ström som förra året avgjorde för sitt Arizona State.