Läget maj 2020

Idrottsvärlden har stått still i drygt två månader nu när detta skrivs i mitten av maj 2020. Det är inte helt sant att hela idrottsvärlden stått still då det i Sverige spelas mer golf än någonsin, men det tävlas inte på nationell nivå.

Proffstourerna runt om i världen står också still med undantag för några lokala minitourer i USA i områden där banor varit öppna. Världsrankingen både för damer och herrar är i pausläge. Tävlingsscheman har ändrats, tävlingar har ställts in och flyttats.

På torsdag, 14 maj, är planen att den första touren ingående i världsranking skall kicka igång. Först ut är den Sydkoreanska touren för damer som startar med en major, KLPGA Championship. Till start kommer tre spelare rankande topp-10 i världen.

Nästa tour med plan att starta är PGA Tour, de kör igång i Texas 11 juni på Colonial CC. PGA Tour har fler än tio tävlingar som ställts in och även fler än 10 som fått nytt datum. PGA Tour har meddelat att ingen uppflyttning till PGA Tour kommer att ske denna säsong och således kommer ingen heller att tappa sitt tourkort.

Båda dessa tourer startar med spel utan publik och där spelare, caddies och andra på plats ska testas dagligen.   

I Sverige är det också stopp för spel på Teen Tour, Nordic Golf Tour och MoreGolf Mastercard Tour fram till sista juni. När dessa tourer kan starta hänger till stor del ihop med vad Folkhälsomyndighetens utlovade paket till idrotten innehåller. Efter att detta paket levererats kommer beslut att fattas.

Även de olympiska spelen i Tokyo är som bekant flyttat till 2021. Detta har även medfört att nya datum för kval till OS har fastställts. OS-plats erhålls via respektive världsranking med slutdatum 21 juni 2021 för herrar och 28 juni för damer.

Nedan aktuella datum att hålla koll på, med den brasklappen att allt kan ändras fem minuter efter att detta inlägg publicerats. Det om något har varit en lärdom för oss alla denna vår.

Första planerade tävling vid start eller återstart.

Nordic Golf Tour // LET Access Series
23-25/7 GolfUppsala Open

MoreGolf Mastercard Tour
2-4/7 Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson

Ladies European Tour
16-19/7 Mediterranean Ladies Open

European Tour
30/7-2/8 Betfred British Masters hosted by Lee Westwood

LPGA Tour
15-18/7 Dow Great Lakes Bay Invitational

PGA Tour
11-14/6 Charles Schwab Challenge

European Challenge Tour
16-19/7 Euram Bank Open

Symetra Tour
8-10/7 Prasco Charity Championship

Korn Ferry Tour
11-14/6 Korn Ferry Challenge at TPC Sawgrass

*Vi bloggar oregelbundet här men försöker hålla bloggen uppdaterad, en del intressant information dyker också upp på Swedish Golf Teams Facebook och Instagram