Kulan i luften (Del 4 2020)


Den första juli var det verkligen kulan i luften då det var startskott för tävling 2020 i Sverige. Först ut på den nationella tävlingsarenan var gänget på Folksam Paragolf Tour som 1–2 juli lirar Henrik Stenson Paragolf Challenge.
 

SVERIGE
MoreGolf Mastercard Tour gör 2–4 juli sin första tävling på svensk mark när Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson avgörs.

Intresset från spelare att pegga på Jättorp har varit stort och startfältet är det bästa och mest meriterade någonsin i en nationell tourtävling.

Hur stark kan man undra? Näst starkast i världen efter PGA Tour.

Vi går till OWGR dvs. Official World Golf Ranking för att få svaret. Katrineholm Open är första tävling i Europa som ingår i världsrankingen efter pandemiuppehållet och ett gäng spelare med status att lira European Tour peggar.

Denna vecka spelas fyra tävlingar över hela världen där det går att spela till sig världsrankingpoäng, PGA Tour, Korn Ferry Tour, Koreanska KPGA Tour och MoreGolf Mastercard Tour.

I världsrankingen finns något som kallas SOF och det är en förkortning av Strength of Field som är baserat på spelare i startfältet som är rankade topp-200 på OWGR och hur många spelare från den aktuella tourens ranking föregående år som då var topp-30.

SOF Week 27
PGA Tour                                       297
Katrineholm Open                     5
KPGA Tour                                    4
Korn Ferry Tour                          2

Näst starkaste startfältet i världen denna vecka. Det är bra jobbat av MoreGolf Mastercard Tour och Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson.

Det är publikfritt vid Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson men du kan följa touren på distans både via livescoring, webb-TV och sociala medier. Avslutningen kommer att sändas live med tourveteranen Jocke Rask som guide.

INTERNATIONELLT
På PGA Touren är det tyvärr så att fler spelare testar positivt för Covid-19 för varje vecka som går. Även när caddies testar positiv väljer spelare att stryka sig för att inte riskera att smitta andra.

Något som är positivt på riktigt är att USGA som är arrangör av U.S. Open och U.S. Women´s Open har kommit ut med nya regler för kvalificering till årets mästerskap.

Normalt är det kval i USA och runt om i världen, det funkar inte 2020. I år används istället i stor utsträckning befintliga tävlingar och ranking för att skapa startfält.

Kvalificering U.S. Women´s Open
Tittar vi med svenska ögon på detta så är tre svenskor redan är inne i årets mästerskap som avgörs på Chmpions Golf Club i Huston Texas. Dessa är Madelene Sagström som segrade i en av de få tävlingar på LPGA som spelades innan uppehållet och så är det majorsegrarna Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg.

Det finns fortfarande möjligheter att kvalificera sig genom framskjutna placeringar på tävlingar på LPGA Tour, via Symetra Tours ranking och via världsamatörrankingen.

Gällande världsamatörrankingen så ser det lovande ut för tre svenskor som alla just nu är topp-10. Dessa tre är Ingrid Lindblad Ringenäs Golfklubb (3), Maja Stark Abbekås Golfklubb (7) och Linn Grant (10). Topp-20 den 4 november gäller för plats i startfältet.

För kvalificering via Symetra Tour gäller topp-5 den 11 november.

Kvalificering U.S. Open
Även för herrarna är det ett stort gäng som är kvalificerade, Henrik Stenson är enda svensk på den listan och han är kvalificerad via två olika kategorier. Dels slutade han topp-10 i fjol och dels via sin seger i The Open 2016.

Vid en titt i kategorierna så blir återstarten av Europatouren viktig. Tio platser till Winged Foot står på spel via samlad ranking för de fem tävlingar som finns på spelschemat från British Masters och framåt, den så kallade UK Swing.  

Till start
MoreGolf Mastercard Tour 156 spelare!!!

PGA Tour
Henrik Norlander och Alex Norén peggar i Rocket Mortgage Classic i Detroit. C More leverera sändning till Sverige med Wliie Schauman och Mattias Bohlin som kommentatorer.

Korn Ferry
Richard S Johnson är även denna vecka ensam svensk på Korn Ferrt Tour som startade redan på onsdagen.

Planerad start på olika tourer
MoreGof Mastercard Tour: Har återstartat
PGA Tour: Har återstartat
Korn Ferry Tour: Har återstartat n
Nordic Golf Tour startar: 23-25 juli Golf Uppsala Open
Ladies European Tour: 13-16 augusti Ladies Scottish Open
LET Access Tour: 20-22 augusti Tegelberga Open by Trelleborgs kommun
European Tour: 22-25 juli British Masters
European Challenge Tour: 16-19 juli Euram Bank Open
LPGA: 31 juli – 2 augusti LPGA Drive On Championship
Symetra Tour: 24-26 juli FireKeepers Casino Hotel Championship