Kulan i luften (8 2020)


Tävlingsgolfen är igång på alla plan i både Sverige och ute i världen. Det är bara proffsdamerna i Europa som väntar på att deras tourer skall återstarta.

SVERIGE
Amatörerna verkar ha tränat bra under uppehållet. På MoreGolf Mastercard Tour knep Ludvig Åberg pokalerna i det båda inledande tävlingar i Katrineholm och på Barsebäck.

När damernas Nordic Golf Tour startade sin säsong med GolfUppsala Open togs även där pokalen av en amatör. Linn Grant avgjorde på det 54:e och sista hålet med en birdie. Fler amatörer som visade upp bra spel på GolfUppsala - Söderby var Beatrice Wallin som slutade tvåa, Maja Stark delad trea och Matilda Jonsson slom slutade på sjunde plats.

Nu till helgen drar även SGF Juniortour igång. Junior SM i slagspel på Kalmar Golfklubb är vad som bjuds landets bästa juniorer.

Klubb-TV
Då det råder publikförbud på alla tävlingar i Sverige så är det bästa sättet att följa tävlingar via livecoring och via nya Klubb-TV.

Klubb-TV är hela Golfsveriges streamingplattform där fokus är golfinnehåll.

Klubb-TV sänder live från alla tävlingar på MoreGolf Mastercard Tour och Nordic Golf Tour. Slow-TV under de inledande ronderna vilket innebär stationär kamera och okommenterat.

Sista 9 är sättet att följa upplösningen. En rörlig kommentator sköter allt med en mobilkamera och ett handstativ.

Även Junior SM kommer i veckan att finnas på Klubb-TV.

Utöver det som sänds live finns det även en hel del intervjuer upplagda från tävlingarna.

Intervjuer finns även i landslagets kanal på Klubb-TV.

Här hittar ni Klubb-TV.      

INTERNATIONELLT
LPGA startar på fredag med LPGA Drive On Championship. Spelplats är nästa års Solheim Cup-banan, Inverness Club i Toledo Ohio.

Till start kommer sex svenska spelare i ett startfält som skulle kunna ha varit 144 spelare men som är på 135 spelare. Både spelare från Europa och från Asien har valt att inte ansluta till återstarten. Några avvaktar till Scottish Open och Women´s Open som spelas både spelas i Skottland med första speldag 13 augusti.

En av dessa är Caroline Hedwall som spelade GolfUppsala Open och som ser ut att göra sin nästa start i Scottish Open och efter Women´s Open ta sig över Atlanten för spel på LPGA.

Några eller rätt många av de sydkoreanska spelarna kommer varken till start vid de två tävlingarna i Ohio eller någon av de två efterföljande i Skottland. Bland dem som sankas finns världsettan Jin Young Ko.

Det verkar som om LPGA-touren och deras samarbetspartners gjort ett bra jobb tillsammans för att komma ur denna utmaning på ett bra sätt. Tävlingsprogrammet ser lovande ut resen av säsongen och så gör även prispengarna.

Gällande prispengarna så har några sponsorer som fått sina tävlingar inställda flyttat delar av sina pengar till andra tävlingar som genomförs. LPGA kommer den närmaste tiden i vanliga LPGA-tävlingar att spela om prissummor från $1 miljon till $2,3 miljoner, där sju vanliga tävlingar på programmet har $2 miljoner eller mer i prispotten.

Ni som läste ”Kulan i luften” förra veckan märker att LPGA-tour om vi bortser från majors och WGC-tävlingar kommer att spela om ungefär dubbelt så mycket pengar som herrarna på Europatouren.

Den stora ljusglimten på Europatourens resterande program vid förra veckans genomgång var Alfred Dunhill Links Championship med $5 miljoner i prispengar. Den tävlingen finns inte längre listad på Europatourens tävlingsschema.

TV från LPGA Drive On Championship
Det är fredagsstart och sändningar går att hitta på V Sport Golf (nytt namn för Viasat Golf). 

Obs tidig sändning fredag med start 15:00.

VECKANS PROFIL
Madelene Sagström som har en seger på LPGA-tour i år. När touren nu återstartar ligger Madelene 3:a på rankingen Race to CME Globe. Hon ligger på plats 53 på världsrankingen Rolex Ranking. På båda dessa är hon främst av de blå-gula.   

VECKANS TIPS
Följ Beth Ann Nichols som är senior writer för Goolfweek. Hon är alltid läsvärd speciellt om du vill följa LPGA. Hon finns på twitter som @GolfWeekNichols
 
TILL START
LPGA
Madelene Sagström, Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg, Linnea Ström, Linnéa Johansson och Louise Ridderström.

European Tour
Niklas Lemke, Rikard Karlberg, Joel Sjöholm, Joakim Lagergren, Alexander Björk.

WGC
Henrik Stenson och Sebastian Söderberg.

PGA Tour 
David Lingmerth, Alex Norén, Freddie Jacobson och Daniel Chopra.

Planerad återstart på olika tourer
Ladies European Tour: 13–16 augusti Ladies Scottish Open
LET Access Tour: TBA.

Har återstartat
MoreGof Mastercard Tour, Nordic Golf Tour, PGA Tour, Korn Ferry Tour, European Tour, European Challenge Tour. Symetra Tour och LPGA-tour.