Kulan i luften (7 2020)

Start för säsongen på Nordic Golf Tour, titelförsvar för Marcus Kinhult vid British Masters och mannen som hade 15 klubbor i bagen när han lirade lag-EM i Sverige är ny världsetta.  

SVERIGE
Ett starkt och meriterat startfält peggar när Nordic Golf Tour inleder säsongen 23–25 juli med GolfUppsala Open.

Till start kommer självklart hemmaklubbens Isabell Ekström som innehar banrekordet på GolfUppsala Söderby. Banrekordet på 67 slag (-6).

För att utmana Isabell och banrekordet vid veckans tourpremiär kommer spelare som representerat Europa i Solheim Cup, några till med segrar på Ladies European Tour och Symetra Tour samt ett gäng grymma amatörer-

Spelarna att hålla koll på via livescoring och i Klubb-TV är; Caroline Hedwall, Emily Pedersen Linda Wessberg, Jenny Haglund, Camilla Lennarth, Lisa Pettersson, Moa Folke, Maja Stark, Linn Grant, Beatrice Wallin, Ingrid Lindblad och Elsa Svensson.

Klubb-TV sänder
23 juli kl. 10:00-13:00 - Live från hål 3.
25 juli från kl. 11:00– Avslutningen Live av Golf Uppsala Open.

INTERNATIONELLT
Europatouren är i Storbritannien för sex tävlingar som kallas The UK Swing. Den inleds med British Masters på Close House GC, vilket innebär titelförsvar för Marcus Kinhult. De fem första tävlingar kommer att vara vägen in i U.S. Open för spelare på Europatouren.

PGA-touren som varit igång sedan en dryg månad tillbaka gör det med oförändrade prissummor, men utan publik och inga Pro-AM. Som någon av killarna i podden No Laying Up sa för någon vecka sedan ”The players are the only ones the isn´t taking a haircut”.

 På Europatouren är prissummorna modifierade, rätt rejält. Den prispott som svenska Scandinavian Mixed var listad för när schemat presenterades var högre än alla de rena Europatour-tävlingar som nu finns på spelschemat med ett undantag.     

Hur mår Europatouren?

Herrarna Europatour likt övriga världen har den senaste tiden ställts inför utmaningar och touren är på inget sätt skyddad från dessa utmaningar snarare tvärt om. Touren behöver spela för att fylla de TV-kontrakt som är en del av dess intäkter, den stora delen utöver dessa är samarbeten med företag som även de är påverkade.

Ett sätt att ta pulsen på touren är att titta på prispengarna. Dessa kommer i slutändan vara avgörande för var spelare kommer att välja att spela. Helt krasst inga prispengar ingen tour.

En tredjedel av prissumman
När Marcus i fjol tog emot segerchecken var den på 579 550,03 Euro och hela prispotten var enligt Europatourens hemsida 3 miljoner GBP vilket motsvarar ca 3,3 Euro. Veckans tävling har 1 250 000 Euro i total prissumma, vilket är ungefär en tredjedel av förra årets prissumma.

Marcus och de som blev delade tvåor tog förra året emot mer i prispengar än vad hela prissumman är i årets British Masters.  

En utmaning
Att det är en utmaning nu och framöver blir än tydligare ifall vi tittar på resten av säsongens tävlingsprogram. Där finns tre majors och två WGC-tävlingar som har över $ 10.5 miljoner i prissummor, dessa majors drivs av andra än Europatouren och WGC-tävlingar drivs tillsammans med andra tourer inklusive PGA-tour.

Av de sex tävlingar i Storbritannien som nu spelas är veckans tävling den med störst prissumma, övriga fem har alla 1 miljon Euro i prispott. Därefter följer tävling i Spanien som inte har något deklarerad prissumma vilket fyra tävlingar till har inklusive BMW PGA Championship och tourfinalen i Dubai.

Två tävlingar i Portugal finns med 500.000 Euro respektive 1 miljon Euro, Kenya och Australien finns också med motsvarande 1 miljon Euro i prissumma.  

Den tävling som sticker ut är Alfred Dunhill Links Championship som har $ 5 miljoner som annonserad prissumma.

Frågan att ställa sig är vad dessa siffror innebär för den innevarande säsongen men kanske än mer för säsongen 2021 och tiden framöver? Och då inte bara för Europatouren och Challengetouren, utan vad innebär detta för all professionell tourgolf för herrar med Europa som bas.

I dagsläget har jag inget svar, frågan är om någon har det.   

VECKANS PROFIL
Jon Rahm är ny världsetta för herrar efter segern i The Memorial Tournament. En seger som togs med marginal trots två pliktslag för rubbad boll i vila under sista ronden.

När Rahm var i Sverige 2012 för att spela lag-EM för pojkar gick det inte lika bra med reglerna. Spanien var en av favoriterna och efter att alla scorer var räknade såg de ut att ha ta sig vidare till spel om medaljer.

Tillbaka på hotellet upptäckte spanjorerna att en spelare spelat andra ronden med 15 klubbor i bagen. Kaptenen hörde av sig till tävlingsledningen, ronden ströks, Spanien var utslaget och tävlingsledning fick ägna stor del av den sena kvällen till att lotta om hela tävlingen.  

Spelaren med 15-klubbor i bagen var den nya världsettan.

Hur det gick i lag-EM? Sverige segrade. (se bild ovan)      

VECKANS TIPS
Följ de svenska tourerna Nordic Golf Tour och MoreGolf Mastercard Tour på Instagram.
 
SVENSKAR TILL START
Europena Tour
Joel Sjöholm, Alexander Björk, Jens Fahrbring, Per Längfors, Marcus Kinhult, Rikard Karlberg, Niklas Lemke. British Masters inleddes redan på osndagen och efter en rond är alla svenskarna på rätt sida om kvalgränsen.

PGA Tour 
Alex Norén, Henrik Norlander, David Lingmerth och så är Daniel Chopra med och spelar efter att ett tag varit caddie åt Jazz Janewattananond.

Symetra Tour
Micahel Finn och Anna Appert Lund.

Planerad återstart på olika tourer
Ladies European Tour: 13-16 augusti Ladies Scottish Open
LET Access Tour: 20-22 augusti Tegelberga Open by Trelleborgs kommun
LPGA: 31 juli – 2 augusti LPGA Drive On Championship

Har återstartat
MoreGof Mastercard Tour, Nordic Golf Tour, PGA Tour, Korn Ferry Tour, European Tour, European Challenge Tour och Symetra Tour.

*Bloggen är uppdaterad fredag 24/7 då jag upptäckte att Symetra Tour startar idag.