Kulan i luften (5 2020)


Ludvig Åberg avgjorde Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson i särspel direkt i Klubb-TV. Ett genombrott för landslagsamatören samtidigt som Golfsveriges nya streamingplattform premiärkörde med tourveteranen Jocke Rask som ciceron Sista 9.

SVERIGE
MoreGolf Mastercard Tour gjorde 2–4 juli sin första tävling på svensk mark 2020 när Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson avgjordes.

Ett startfält så starkt och välmeriterat att det troligen aldrig tidigare överträffats. När vi nu veckan efter ser var spelarna som peggade i Katrineholm befinner sig får vi en bild av vilka det var som Ludvig besegrade.

Ett helt gäng är i Österrike för att lira den första tävlingen i en gemensam återstart av Europatouren och Challengetouren, totat peggar 15 svenskar på Diamond Country Club i Austrian Open.

Sebastian Söderberg åkte i måndags till USA och sitter nu i 14-dagars karantän för att ha möjlighet att spela WGC-tävlingen i Memphis i slutet av månaden. Tävlingens värd har också vänt hem till USA för att så snart möjlighet fortsätta med spel på Champions Tour. Alexander Björk, Joakim Lagergren och Marcus Kinhult väntar med start på Europatouren några veckor till.

Marcus har dock setts fortsätta lira viktiga och prestigefyllda ronder. Dagen efter att han avslutat spelet i Katrineholm sågs han pegga hemma på Skaftö tillsammans med sin syster, Frida, och ett filmteam från Tee Party. Vad som hände där lär snart dyka upp på YouTube-kanal alla bör ha koll på.       

Nu rullar tävlingar i Sverige igång på fler nivåer. Alla med det gemensamt att det är publikförbud, caddieförbud samt med ramar och regler med enda syfte att inte golf och golftävlingar skall medverka till smittspridning.

INTERNATIONELLT
Bryson, Bryson, Bryson…Bryson DeChambeau. Det är vad det handlar om i golfmedia, på golf-Twitter och faktiskt även i amerikanska sporttalkshows. I de senare är golf en idrott som sällan dyker upp, det är när Tiger gjort något eller i samband med majors annars är det football, basket, lite baseball och så ännu mer football.

Bryson med sin viktökning, sin ökade klubbhastighet, sitt snitt på över 350 yards samt en egen syn på vad som skall eller bör synas i TV från touren, har satt golf på kartan på ett helt nytt sätt.

Har detta gjorts tidigare? Hur bra är han? Kommer fler att göra som Bryson?

Ja, detta har gjorts tidigare. Annika förbättrade sin fysiska status och ökade markant i längd från tee. Golf Channels Brandel Chamblee redovisade siffror som indikerar att Bryson gjort en liknande resa, tveksam dock om Annika drack fler proteinshakes om dagen än du har fingrar och hon ökade inte 20 kg i vikt.

Annika 00-03
2000: 45: a Driving distance.
2003: 1:a  Driving distance.
Ökade i längd från tee med 25,6 yards.
Sänkte snittscore med 1,4 slag.

Bryson 17–20
2017: 45:a Driving distance.
2020: 1:a Driving distance.
Ökade i längd från tee med 22,6 yards.
Sänkte snittscore med 2,1 slag.

Hur bra är Bryson?
Att Bryson är bra är det ingen tvekan om, han har fler än en handfull segrar på PGA Tour och en på Europatouren. I sina senaste tävlingar har han enligt pgatour.com slutat t5, 2, 4, t3, t8, t6 och seger, vilket medförde att No Laying Up i sin senaste podd utsåg honom till världens just nu bästa spelare.

Lyfter vi blicken från det som sker just nu och det som gjort Bryson till favorit hos flera spelbolag inför höstens majors. Då har killen, som med stolthet bär en old-school-Puma-loggade keps, en hel del att bevisa på absolut toppnivå.

Hans bästa placering i en major är t15, det skedde 2016 i U.S. Open. I de övriga har han dessa placeringar som bäst hittills: Masters t21 2016, PGA Championship t31 2017 och The Open t51 2018.

Vi svenskar minns också hur Alex Norén sänkte sin putt på 18:e hålet vid Ryder Cup i Paris 2018 för att besegra Bryson. Alex seger medförde att amerikanen serverades sin tredje förlust den veckan på sina tre starter. Noll inspelade poäng är hans facit i Ryder Cup.

Kommer fler att göra som Bryson?
Om fler kommer att göra som Bryson, det lär framtiden utvisa. Det är ingen lätt väg att bara ge sig in i gymmet och lyfta och det medför att du blir bättre. Huvudpersonen själv tror att det kommer att ta en generation innan det märks på riktigt. Vi får se.

Solheim Cup 2021
Solheim Cup spelas 2021 som planerat. Det är nog den nyheten som gläder mig mest när det som väntat i veckan meddelades att Ryder Cup skjuts fram till nästa år.

En tävling som är så förknippad med sin publik skulle upplevas som konstig om den spelats på ett tomt Whistling Straits. Det är utan allt för stora jämförelser i övrigt som om Phoenix Open skulle spelas iför ett tomt 16:e hål.

Mike Whan enligt BBC i april.
"Nothing drowns out a Solheim Cup. We wouldn’t change our Solheim Cup if the Ryder Cup changed theirs"

Mike Whan enligt Doug Ferguson (AP) på Twitter igår.
“The LPGA looks forward to staging the Solheim Cup over Labor Day Weekend at Inverness Club in Ohio, and the Ryder Cup just a few weeks later at Whistling Straits in Wisconsin will cap an amazing month for golf fans in the Midwest.”

Dessa uttalanden sänder ett tydligt budskap till alla. Solheim Cup och den golf som spelas av damer är starkare på alla sätt och vis än när Ryder Cup för 19 år sedan valde att flytta ett år framåt på grund av det som hände 11 september. Solheim Cup flyttade då också ett år för att inte konkurrera med herrarna.

Sättet som de styrande inom damgolfen nu väljer att agera visar på ett större förtroende för sin produkt nu än då.  

Klart för spel i Skottland
Till sist i den internationella delen. Både Scottish Open och Women´s British Open kommer att spelas i augusti. Detta är glädjande för många inte minst den svenska europaettan, Julia Engström som just nu är i topp av LET:s ranking Road to Costa del Sol.
https://ladieseuropeantour.com/costa-del-sol-order-of-merit/

Veckans tips
No Laying Up – gillar du golf då bör lyssna på detta gäng initierade, underhållande och välformulerade herrar. Lyssna och lär känna Big Randy, Soly, Tron, D.j, Neil…självklart finns de även på Twitter.

Till start
Europena Tour / European Challenge Tour
Femton svenskar till start i Österrike när ET och CT genomför gemenasam återstart: Pelle Edberg, Rikard Karlberg, Jens Fahrbring Oscar Lengdén, Philp Eriksson, Christofer Blomstrand, Anton Karlsson, Per Längfors, Mikael Lundberg, Fredrik Niléhn, Jens Dantorp, Joel Sjöholm, Jesper Sandborg, Henric Sturehed, Robin Petersson.

Tyvärr ingen sändning från Österrike. Enligt uppgift är den första tävling som hittar till TV-rutan British Masters med start 22 juli.
 
PGA-tour
Henrik Norlander ensam svensk till start i Workday Charity Open på Murfield Village. C More leverar sändningen både linjärt och via stream.

Korn Ferry Tour
David Lingmerth är ensam svensk på Korn Ferry Tour som denna vecka besöker Texas.

Cactus Tour
Anna Nordqvist är ensam svenska när lokala Arizona Touren Cactus gör sin 24:e tävling för året. Anna har en seger sedan tidigare och leder efter 66 slag första ronden.

Planerad återstart på olika tourer
Nordic Golf Tour startar: 23-25 juli Golf Uppsala Open
Ladies European Tour: 13-16 augusti Ladies Scottish Open
LET Access Tour: 20-22 augusti Tegelberga Open by Trelleborgs kommun
LPGA: 31 juli – 2 augusti LPGA Drive On Championship
Symetra Tour: 24-26 juli FireKeepers Casino Hotel Championship

Har återstartat
MoreGof Mastercard Tour, PGA Tour, Korn Ferry Tour, European Tour, European Challenge Tour