Fotboll ger styrka

Futebol dá força betyder översatt från portugisiska – Fotboll ger styrka. Att det också är namnet på den organisation som Cecilia Safaee startade för snart sju år sedan blir så självklart när jag hör henne berätta om den resa hon och Futebol dá força är inne på.

En vanlig gråmulen söndag i november tog jag mig till Bosön för Svenska Golfförbundets juniorkonferens där Cecilia och Futebol dá força var en av programpunkterna, men detta var inte första gången jag hörde Cecilia pratat om Futebol dá força.

För snart två år sedan var jag på Idrottsgalan för att se Henrik Stenson ta emot bragdguldet och priset för Årets manliga idrottare. När jag då tillsammans med media slussades bakom kulisserna för att komma nära scenen inför utdelningen av Jerringpriset så pågick utdelning av "Årets Peppare". Jag står vid sidan av scenen och ser Prins Daniel lämna över priset till Cecilia och Futebol dá força.

Cecilia inleder sitt tal med att tacka så jättemycket för priset och fortsätter:

"Jag startade Futebol dá força för fem år sedan för att jag ville förändra världen. Det känns sjukt häftigt att stå här och får en bekräftelse på att det faktiskt är det vi gör".

Hon avslutar sitt tacktal på Idrottsgalan på detta sätt:

"Framför allt så är detta möjligt tack vare alla våra 160 fantastiska ideella kvinnliga ledare från Piteå i norr till Malmö i söder som varje vecka skapar en trygg plats där tjejer kan växa, må fysiskt och psykiskt bra och få känna att de kan tro på sig själva precis så mycket som vi tror på dem. Det här priset är till alla er.

Men för att förändra världen så behöver vi bli fler, särskilt nu. Och det är sådana som du, som i din vardag bjuder in människor som är olika dig själv till att vara med eller som faktiskt säger ifrån när något inte är okey. Det är sådana som du som kommer att förändra världen. Jämställdhet och inkludering är beroende av ledarskap och vi alla kan vara ledare."

När jag kommer hem från Bosön går jag in på Futebol dá forças hemsida. Det som möter mig där är tydlighet om vad de står för, vad de gör och varför de gör det de gör.

"Empowering girls' rights and opportunities - one football session at a time."

"We are one of the world's largest football organisations and a social movement that will change the world."

"We empower girls, leaders and communities."

På Bosön hör jag Cecilia berätta om hur hon blev tillfrågad när hon var 14 år om hon ville bli ledare. Hur hon tror att många fler än de vi idag frågar om de vill bli ledare åt andra vill vara ledare om de bara får frågan och ges möjlighet att besvara den utan påverkan.

Hon berättade om när hon åkte till Mozambique och blev tränare för ett fotbollslag på grund av språkförbistring. Cecilia trodde hon skulle titta på en träning medan alla andra trodde att hon var lagets nya tränare. Så hon blev deras nya tränare.

Hon brättade vidare om att Futebol dá força idag har 1500 ideella ledare som tränar 17 000 tjejer i fotboll i 25 länder. Hon berättade att de inte driver egna lag utan istället utbildar och stödjer ledare som är verksamma i lag och föreningar.

Då Futebol dá forças vill förändra världen så innebär det bland annat sexualundervisning som en del av fotbollsträningen för både spelare och föräldrar där det behövs. Att ge ledare stöd även efter utbildning. Att de väljer att tro på den potential de ser hos individer och de tror på det hela vägen. Futebol dá forças pratar om kultur istället för om regler. De har också skapat FDF for business för att möjliggöra att bedriva sin verksamhet kostnadsfri.

Wow, detta är bra på riktigt är det första jag får upp i huvudet när jag försöker smälta vad Futebol dá força är. Det som Cecilia berättat om visar hur de influerat ledare, spelare, lag och till och med samhällen. Futebol dá força skapar en kraft som verkligen innebär en reell positiv förändring för många i deras verkliga liv och det sker med idrotten som verktyg. Fotboll ger styrka på riktigt och det sker globalt genom Futebol dá força.

Det jag verkligen gillar är att Futebol dá forças får den globala spridning de får genom att de  verkligen vågat tänka och agera stort.

Fortfarande fylld av glädje över vad Cecilia förmedlat om Futebol dá forças verksamhet berättar jag om det för en svensk collegespelare.

Hon säger då med ett stort leende: "Det är ju precis så här som idrott skall vara!"

Såklart!

De 140 ledare inom svensk golf som deltog under Juniorkonferensen 2018 tog säkerligen med sig inspiration hem. Förutom Cecilia och Futebol dá força fanns bland annat programpunkter där Anna Tidén pratade om barns utveckling och PG Fahlström som berörde vad en god idrottsmiljö bör bestå av samt en hel del annat.