Collegegolf - så funkar det - Part 1

USC Trojans möter UCLA Bruins inför 83 602 på Los Angeles Memorial Coliseum 28 nov 2015  

I USA är collegeidrott viktig och betydelsefull. Både för skolan, den enskilde studenten och för supportrar. För skolan är det ett sätt att skapa renommé, för den enskilde studenten ett sätt att möjliggöra bra utbildning och för supportern ett lag (skola) att följa och heja på.

Fotboll, den amerikanska varianten är den publikt sett klart största av alla olika collegeidrotter. Ett bra och framgångsrikt lag genererare intäkter till skolan i form av biljetter, sponsorer, Tv-rättigheter och souvenirförsäljning. Det är ofta så att fotbollslaget finansierar stora delar av skolans övriga idrott.

De sex lag som har störst hemmapublik har över 100 000 åskådare i snitt (2014 års siffror). Det lag som ligger på 30:e plats har 57 572 åskådare i snitt. Totalt besökte 49 072 591 de
3 693 matcher som 655 skolor spelade säsongen 2014.

För den enskilde studenten eller student-athlete som collegeidrottare kallas är kombinationen skola och idrott ofta ett sätt att finansiera sin utbildning. Skolor har stipendium kallade scholarship som de kan ge duktiga idrottare för att locka dem till just deras skola. Det finns klart reglerat hur många scholarship en skola kan dela ut och även fördelningen mellan idrotterna är reglerad.

Exempelvis skall en skola som är NCAA Div. 1 (FBS) ge scholarship till 65-85 spelare i fotbollslaget. Då det finns en lag i USA (Title IX laws) som säger att en skola skall dela ut lika många scholarship till tjejer som till killar innebär det en utmaning då ingen idrott för tjejer har ens i närheten av antalet spelare som fotboll. Title IX medför att antalet scholarship för golf i en skola som är NCAA Div. 1 skiljer sig så att det är maximalt 6 för tjejer och 4,5 för killar.

Supportrar till lagen är ofta gamla elever som några gånger per år åker tillbaka till sin skola för att titta på fotboll och träffa sina studiekamrater. Övriga lördagar kan de se sitt lag på TV där matcher sänds och de stora matcherna sänds på bästa sändningstid på de stora kanalerna. Det är inte heller ovanligt att elever som gjort karriär sponsrar sin skola. Det finns exempel på golfare som sponsrat träningsanläggningar på sin skola.

Åskådarsiffror college football säsongen 2014.

Collegegolf - så funkar det - Part 2: kommer att handla om de olika organisationerna som ansvarar för collegeidrott.