Challengetour svår att överskatta
Det är svårt att överskatta värdet av att Sverige sedan tre år tillbaka återigen har tävling ingående i European Challenge Tour. Att se Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson bara som en tävling är att missa dess värde för svensk spelarutveckling och för svensk representation på internationella tourer framöver.
Här är nedan om varför detta är svårt att överskatta:
Robert Karlsson, Sveriges meste Europatourspelare med 598 starter och 11 segrar, står värd för veckans tävling och sa följande i en intervju med Expressen Martin Hardenberger inför årets tävling på hemmaplan i Katrineholm.
"Robert Karlsson säger att det enligt hans sätt att se på det för spelarnas skull till och med är viktigare att det arrangeras en Challengetourtävling än Europatourtävling i Sverige.
– Desto fler Challengetourtävlingar vi har i Sverige desto fler spelare får vi ut på Europatouren. Desto fler spelare vi sedan har på Europatouren desto större chans är det att vi får fram en Henrik Stenson, Alex Norén eller Robert Karlsson."
I topp av listan vad en tävling på Challenegtour för med sig finns 50 "invites". Dessa "invites" kan användas i den egna tävlingen men de kan även bytas med andra arrangörer och det är vad detta medför som gör ett arrangörskap så viktigt.
Ifall vi tittar över tid är det tydligt att länder med tävlingar på Challengetour har fler spelare än andra som lyckas ta sig till Europatouren och som väl där lyckas etablera sig och även ta sig vidare.
Med dessa 50 "invites" kan Sverige stödja spelare både på väg ut på touren i början av sin proffstillvaro och de som ramlat rakt igenom golfens brutala proffssystem.
- Nyblivna proffs kan ges upp till sju starter på Challengetour genom "invites".
- Spelare som haft en dålig säsong på European Tour och ramlat inte bara ut från ET utan även rakt igenom Challenge Tour också. De kan få del av dessa "invites" och återstartat sin karriär.
- Att amatörer får testa på att lira en tävling på Challegetour är en bonus, en bra sådan. Det är bra för dem att se hur bra spelarna är, hur banan sätts upp och hur det är att vara på touren under en vecka. Att de även får testa på att lira tävling utan lasermätare för första gången på åratal är också en förberedelse på vad som komma skall.
Här tre svenska exempel på spelare som med lirat Swedish Challenge och via Challengetour etablerat sig som proffs. Alexander Björk som i år tagit en seger på Europatouren och som just denna vecka lirar sin första WGC-tävling samt Marcus Kinhult och Jens Dantorp som båda etablerat sig på Europatouren under 2018 och som för närvarande ser ut att få pegga i tourfinalen dit topp-60 kvalificerar sig.
Även Micke Lindberg, på bilden ovan, som inför avslutningsronden av årets tävling i Katrineholm är främste svensk på en delad sjundeplats kan ses som ett exempel på vad "invites" kan betyda. Han var tisdag morgon inte inne i tävlingen då en utländsk spelare med "inviteplats" strök sig och Micke fick den platsen tack vare att det var en "inviteplats".
Detta är sista året på det kontrakt som finns för att genomföra Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson. Förhoppningsvis blir det en fortsättning även nästa år. Att det krävs en hel del för att genomföra en tävling på Challengtour är lätt att se för den som är på plats.
Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar, riktade vid sitt tal under Pro-Am middagen ett speciellt tack till alla involverade i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson. Hon tog också tillfället i akt med sponsorerna på plats att kort förklara varför en tävling på Challenge Tour är så viktig för svensk spelarutveckling.
Jag har varit på plats under alla dessa tre år som Swedish Challenge genomförts och det är fantastisk roligt att se hur Katrineholms Golfklubb, med projektledare Ingela Lindell i spetsen löst allt för att få detta arrangemang att fungera och bli en höjdpunkt både i Katrineholm och på Challengetourens schema.
Svenska Golfförbundet har under alla tre åren varit medarrangör och tillsammans med huvudpartners, guldsponsorer och leverantörer möjliggjort Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson.
Som poängterats i rubrik, inledning och text så är en svensk tävling på Challenge Tour svår att överskatta idrottsligt för svensk golf. Ur det idrottsliga perspektivet är det lätt att hoppas att Challengetouren även nästa år och åren därefter kommer till Katrineholm och kanske även till några fler platser i Sverige.
Men självklart finns andra aspekter än de rent idrottsliga som behöver fungera och falla på plats för att en fortsättning i Katrineholm skall bli av. Förhoppningsvis löses dessa så att Sverige även framöver årligen har minst en tävling på Challengetour.