-
Stor golf när ANNIKA Inv. Europe avgjordes
Amanda Linnér sprutas ned av sina kompisar efter att segerputten slagits i.Golfen, tävlingen och prestationerna hamnade i centrum under sista dagens spel av ANNIKA Invitational Europe 2017.
När Amanda Linnér, Hills Golfklubb och Sverige, strax efter klockan tre dagen före midsommarafton slår en wedge till inom metern på det tredje särspelshålet avgör hon ANNIKA Invitational Europe. Hon sätter punkt för en tävling som är mer än golf och där sista dagens spel verkligen visade att Europas bästa tjejer kan lira och prestera under press.
Detta var den sjätte upplagan av ANNIKA Invitational Europe som spelades på en av Sveriges bästa banor, den norra på Halmstad Golfklubb. En klubb med en historia av att stå värd för stora tävlingar och en bana där veckans värdinna, Annika Sörenstam, lirat Solheim Cup. Rutinen från tidigare stora arrangemang syntes tydligt i hela klubbens organisation som med kunskap, tillmötesgående och engagemang gjorde årets upplaga till en succé.
More than golf är mottot för tävlingen och det levs det verkligen upp till det. Spelarna får uppleva så mycket mer än inspel, tre ronder tävlingsgolf och prisutdelning.Måndagens Junior-Am var starten på veckans officiella aktiviteter, välkomstmiddag i år med svenska midsommartraditioner i fokus både på borden i form av det som åts och i aktiviteter som dans kring majstång, clinic med Annika, workshops med bland annat collegeinfo och där alla spelare fick göra sin egen midsommarkrans. Detta är en del av vad som händer vid Sveriges största juniortävling.
Som jag skrev inledningsvis så stod golfen, tävlingen och prestationerna i centrum under sista dagens spel och den stora skara åskådare som tagit sig ut för att kolla fick verkligen se något de säkerligen kommer att snacka om länge. "Jag var där när...".
Ledartavlan är packad när Annika skickar upp följande inlägg på Instagram.Kortfattat så är det detta som händer under de sista två timmarnas spel.
Julia Engström kommer upp på 16:e tee uppumpad och fyllt med adrenalin efter att ha gjord birdie på hålet innan och gått till -3 totalt. Den utmaning spelarna står inför på Norra banans signaturhål är att inte slå varken för kort, för långt eller för mycket till höger. Julia slår lite för långt och går därifrån med en bogey.
På hål 17 slår Julia sitt utslag mitt i fairway. Hon har fullt fokus på att göra birdie och märker inte att en man i illgröna strumpor tycker det är läge att gå ut och ställa sig fem meter bakom henne direkt i Julias linje. Hon märker dock på väg fram mot birdieputten när en annan man känner att det är en bra idé att berätta att Annabell Fuller gjort bogey på hål 15. Julia tittar på mannen och försöker förstå vad han säger men vänder istället snabbt blicken mot green och ökar stegtakten. Julia avslutar par-par för totalt -2 och ledning i klubbhuset. Hon får spela 18:e hålet i fred efter att de båda männen blivit tillrättavisade.
Frida Kinhult som spelat bra tee till green sista nio hålen men inte hittat rätt på greenerna förrän puttarna på hål 15 och 17 droppat i för birdies. Detta innebär att både Frida och Annabell är -2 när de peggar på 18:e hålet. Efter varsin drive och wedge står de inför birdieputtar på sista hålet för att ta ledningen. Annabell som puttat bra hela veckan sätter sin medan Fridas smiter förbi.
Med -3 totalt och färdigspelad leder Annabell i klubbhuset ett slag före Frida och Julia. Enda kvarvarande hotet är Amanda Linnér som gjort birdie på hål 14 efter att tidigare ha tappat direkt kontakt med täten efter en dubbelbogey på hål 12.
Amanda behöver avsluta birdie-birdie för att få fram ett särspel mot engelskan. Hon gör birdie på 17:e och slår på 18:e sin wedge till drygt metern ifrån hål och sänker för den birdie hon behöver.
Så här beskrev flicklandslagets coach Fredrik Wetterstrand Amanda för någon vecka sedan.
"Snäll utåt, men ett av de hårdaste pannbenen i branschen. Hittills har vi inte hittat något som rubbar Amandas mentala styrka. Har under året fått resultat av sin hårda träning och visat att hon är i toppen, oavsett vilket motstånd hon möter."
Fredrik känner sina spelare och detta var precis vad Amanda visade under avslutningen av tredje ronden. På väg in till recordingen släpper lite av anspänningen för Amanda medan adrenalinet fortsätter att pumpa så när hon signerar sitt scorekort är det med rejält darrande händer.
Innan särspelet får hon några ord på vägen och en lång kram av Fredrik. Väl ute på banan igen är det fokus och det där hårda pannbenet som visar vad som gäller. Annabell spelar bra de tre hålen som särspelet pågår. Amanda spelar prickfritt; tre träffade fariways, tre träffade greener varav de två sista inspelen täcker flaggan hela vägen och två satta birdieputtar varav den sista ger Amanda hennes andra internationella seger i år. Segern ger henne även en plats i ISPS Handa Ladies Europan Masters på Ladies European Tour i september.
Amanda gick i och med segern upp i topp av rankingen till Junior Solheim Cup. Även de delade treorna Frida och Julia samt femman Beatrice Wallin flyttade fram sina positioner för att få spela i Des Moines i augusti.
Avslutningen av årets ANNIKA Invitational Europe är bland det häftigaste jag sett på en golfbana de senaste åren.KPMG Women´s PGA Championship var förra årets coolaste damtävling, årets ANA Inspiration är årets hittills mest spännande proffstävling på damsidan och AIE 2017 är upp och tampas med dessa om största upplevelse de senaste åren.
För att hitta något jag sett live och som slår årets AIE i total upplevelse då får jag gå tillbaka till Europas mirakelvändning i Solheim Cup 2011 där Sophie Gustafson var prickfri och tog hem alla sina fyra matcher och Carro Hedwall avgjorde på sista hålet mot Ryann O´Toole.
(Att jag skriver damtävling är för att jag var på Royal Troon ifjol när The Open Championship avgjordes och den upplevelsen går utöver allt annat jag sett.)
Mot Lägre Scorer!!! -
Svenskor på väg mot Junior Solheim Cup
Amanda Linnér, Julia Engström, Frida Kinhult, Linn Grant, Beatrice Wallin, Maja Stark & Fredrik Wetterstrand.Flicklandslaget har sedan början av året varit tydliga med sina gemensamma mål, att tillsammans gå 75 ronder under par och att alla sex spelarna skall kvalificera sig till Junior Solheim Cup.
Självklart finns det en plan och processer som skall skapa dessa prestationer och detta resultat. Det är ovanligt, lite tufft och även roligt att flicklandslaget vågar släppa sina prestations- och resultatmål utanför den innersta kretsen.
Men de har inte bara släppt ut det, de har sagt det i inslag i Viasat Golfs sändningar och i måndags dagen innan ANNIKA Invitational Europe lät de SVT:s reporter Rikard Lann följa dem under hela dagen med träning och Junior Am. Och även till Rikard, vars inslag gick i Sportnytt onsdagskväll, var de tydliga med vad som gäller, alla sex skall till Junior Solheim Cup.
Efter att ANNIKA Invitational Europe är färdigspelad ligger de svenska spelarna bra till för att ta sig till Des Moines Country Club i augusti som del av det Europeiska lag som skall möta USA.
Detta gäller för uttagning till Junior Solheim Cup. De sex högst placerade spelarna på Europas ranking efter slagspelet vid lag-EM får en automatisk plats i laget. Vid lag-EM både för flickor och för damer delas poäng ut till fem spelare enligt följande 40p, 30p, 20p, 10p och 5p.
Därefter utser en grupp av coacher från de europeiska länderna vilka ytterligare sex spelare som kapten Alison Nicholas och assisterande kapten tyske Sebastian Rühl får med sig till Iowa.
Aktuell ranking Junior Solheim Cup
1. Amanda Linnér Sweden 189.25
2. Linn Grant Sweden 158.50
3. Frida Kinhult Sweden 125.00
4. Beatrice Wallin Sweden 111.33
5. Letizia Bagnoli Italy 97.50
6. Julia Engström Sweden 92.17
---------------------------
7. Annabel Fuller England 79.67
8. Emma Spitz Austria 71.00
9. Mathilde Claisse France 63.33
10. Alessia Nobilio Italy 59.25
11. Line Toft Hansen Denmark 55.00
12. Shannon McWilliam Scotland 50.00
13. Maja Stark Sweden 48.17
14. Alessandra Fanali Italy 47.50
15. Anna Backman Finland 45.00
16. Sara Kouskova Czech Republic 39.50 -
ANNIKA Invitational Europe steg mot fortsatt utveckling
På tisdag (20 juni) är det dags för den sjätte upplagan av ANNIKA Invitational Europe. De spelare som spelade de tidigare upplagorna har fortsatt ut i golfvärlden och alla de som placerat sig topp-3 och klivit upp på prispallen vid ANNIKA Invitational Europe har fortsatt att utvecklas.
Den första upplagan av ANNIKA Invitational Europe avgjordes 2012 på Linköpings Golfklubb. Segern togs av Linnea Ström och andraplatsen delade My Leander med Leslie Cloots från Belgien.My spelade sitt livs golf så långt de dagarna i Linköping. Hon hålade en lång putt på sista hålet vilket innebar en plats på prispallen och en inbjudan till ANNIKA Invitational i Orlando. För My ledde deltagandet i ANNIKA Invitational till uppmärksamhet från olika college i USA och en möjlighet till scholarship.
Hon valde San Jose State då de kunde erbjuda en bra golfmiljö men även den utbildning, industriell design, som hon ville studera.
Som student athlete utvecklades Mys golfspel år från år och när hon 2016–2017 spelade sitt senior year tog hon två segrar, tre andraplatser och en tredjeplacering och hade en snittscore på 71, 27 slag över 30 spelade ronder. I våras tog hon examen och nu är siktet inställt på kvalet till LPGA-touren i höst.
De två andra på som klev upp på prispallen vid första upplagan har också utvecklats vidare. Linnea är varje år en klippa i svenska EM- och VM-lag och i år avgjorde hon finalen i NCAA Nationals för sitt Arizona State när de blev mästare.
Leslie Cloots kvalade till LPGA Tour under sitt sista år på North Carolina och klev efter examen i våras direkt ut till spel på Symetra Tour.
Nedan finns en lista på alla som slutat topp-3 i ANNIKA Invitational Europe 2012–2015 och var de just nu spelar sin golf.TOPP TRE AIE 2012-2015
1 LPGA/LET (Maria Parra Luque)
1 Symetra Tour (Leslie Cloots)
4 Nationals 2017 (Linnea Ström, Leslie Cloots, Marion Veysseyre, Ana Pelaez)
5 Regionals 2017 (My Leander, Malene Krolboll Hansen, Celia Barquin, Isabelle
Johansson, Lisa Pettersson)
1 College ej Regionals 2017 (Elodine Bridenne)
1 Europa och spelar (Sophie Lamb bl.a. seger i Ladies British Stroke Play)
2012
1. Linnea Ström Nationals 2017
t2. My Leander Regionals 2017
t2. Leslie Cloots Nationals 2017 + Symetra Tour
2013
1. Malene Krolboll Hansen Regionals 2017
2. Celia Barquin Regionals 2017
t3. Isabelle Johansson Regionals 2017
t3. Lisa Pettersson Regionals 2017
2014
1. Marion Veysseyre Nationals 2017
t2. Elodine Bridenne Washington State
t2. Ana Pelaez Nationals 2017
2015
1. Ana Pelaez Nationals 2017
t2. Maria Parra Luque LPGA/LET
t2. Sophie Lamb spelar i Europa -
Varför är Sverige så bra på golf?
Jon Karlsen, Peter Hanson, Rickard Lindberg, Jonas Blixt och Niklas Lindström på underbara Frösåker Links.Frågan i rubriken har jag fått många gånger oavsett var jag rört mig i golfvärlden. Senast var det på Nordea Masters då några journalister på söndagen letade efter en vinkel på sin text när det just denna vecka inte såg ut att bli någon svensk framgång.
Mitt svar är att det inte finns en enskild anledning utan att det är flera som samverkar och några av dessa är; hårt jobb av spelare och tränare, några bra miljöer, tävlingstillfällen från tidig ålder och några till. Det jag alltid poängterar är svenska spelares vilja att hjälpa varandra och att vara goda förebilder.
Detta sker vid så många tillfällen och på så många ställen att jag bara skulle gå fel om jag började räkna upp dessa. Några av dessa syns på olika sätt medan andra bara sker på en klubb, på en tour eller på annan plats där spelares vägar möts.
I tisdags var jag på Frösåker G&CC och där hade landslagets herrcoach Rickard Lindberg under några dagar samlat ett gäng spelare som normalt inte hänger i samma miljöer. Träningen bedrevs individuellt där Rickard, puttexpert Jon Karlsen samt Emanuel Fraunlob och Pontus Andersson från Trackman fanns tillgängliga.
Spelare på plats i tisdags var Jonas Blixt (PGA Tour), Peter Hanson (ET), Anton Karlsson (ET), Niklas Lindström (CT), Björn Hellgren (CT), Oskar Bergqvist (Nordic Leauge), Oliver Gillberg (Am) och Linus Lilliendahl (Am).
Dagen innan fanns några fler spelare från landslagets utmanarsatsning på plats likaså fler amatörherrar, och dagen efter dök några till proffs som håller till på Europatouren upp.
Värdet, upplevelsen och den motivation som skapas hos en amatör eller nyblivet proffs som på ett otvunget sätt ges möjlighet att träna bredvid, spela med och även utmana spelare som segrat på PGA-touren, Europatouren och som spelat Ryder Cup är svårt att värdera.
Detta var ett exempel där spelare hjälper varandra och också exempel på en möjlighet som finns nu när landslaget och landslagets coacher jobbar med både amatörer och proffs.
Ovan varför Sverige är bra och nedan hur bra Sverige är och har varit över tid sedan Kärstin Ehrnlund i Wales i augusti 1980 tog den första svenska internationella proffssegern.
Svenska segrar
Ladies European Tour: 85 segrar fördelade på 21 spelare.
LPGA Tour: 114 segrar fördelade på 10 spelare.
European Tour: 107 segrar fördelade på 30 spelare.
PGA Tour: 25 segrar fördelade på 9 spelare.
#MotLägreScorer -
Resa med flicklandslaget, ingen lek
De är bra på golf, de är det för att de är beredda att träna hårt, de har lite flyt att det nu i Sverige finns ett gäng spelare i ungefär samma ålder som vill detsamma och som då blir utmärkt sparring mot utveckling och mot lägre scorer.
För att nå framgång underlättar det att kunna gilla läget, att ha ett fortsatt gott humör trots lite strul och att hjälpas åt för att lösa uppkomna hinder eller att inte ens se det som hinder utan som utmaningar. Det gäller både på och vid sidan av golfbanan.
Detta är berättelsen om flicklandslagets resa till eller mer riktigt resan hem från German Girls Open. Flyget var bokat hem sent samma kväll som tävlingen avslutades på, i planen så var det gott om tid från det att sista gänget avslutat sitt spel, prisutdelning var genomförd och tid för incheckning.
Två avbrott för åska, svensk segrare som självklart deltog i prisutdelningen gjorde att det därefter var bråttom.Kort beskrivet var det som därefter hände; löpning till hyrbussen som stod parkerad en kilometer bort, färd till hyrbilsfirman som strulade, upp till incheckningen där Lufthansa hade datorproblem vilket innebar lång, lång, lång kö, charmade en Lufthansa-dam som hjälpte till med incheckning för det svenska gänget sist i kön, ny löpsträcka till säkerhetskontrollen och vidare till gaten. Alla hann fram och på flyget fick de information om att inga väskor kommit med flyget på grund av datorstrulet.
När jag dagen efter försökte få tag på Linn Grant för segercitat till pressmeddelande så var det svårt att nå fram på telefon, en signal och så ett pipljud. När jag når henne på annan väg berättar hon att hennes telefon ligger i hennes golfbag och den är kvar någonstans i Tyskland.
Frida "Brännholm" Kinhult dokumenterade vägen från prisutdelning till framkomst på svensk mark och postade det på Snapchat. Hon klippte sedan ihop det hela till filmen som går att se ovan.
Någon kanske undrar hur tävlingen slutade förutom att Linn tog sin andra raka internationella seger och tredje det senaste halvåret. Det gick ungefär som det brukar göra i år. Sverige tog hem Nations Cup vilket de gjort vid alla årets fem tävlingar, denna gång dubbelt då Sveriges två lag placerade sig etta och tvåa. I den individuella tävlingen tog Linn segern, Julia Engström slutade delad trea medan Frida Kinhult, Maja Stark och Beatrice Wallin alla slutade delade åttor. Det innebär svensk seger i fyra av de fem hittills spelade kvaltävlingarna till Junior Solheim Cup.
På lördag drar de iväg igen, denna gång till Storbritannien för Ladies' British Open Amateur Championship där Julia Engström är titelförsvarare. Då ansluter även Amanda Linnér som stod över Tyskland för att istället lira tävling i USA där hon slutade femma, de får även sällskap av damlandslaget.
Detta innebär att de svenska tjejerna som har som gemensamt mål att alla sex ska ta sig till Junior Solheim just nu ligger på följande placeringar på den europeiska rankingen dit:
1. Linn Grant Sweden 143.50
2. Amanda Linnér Sweden 114.25
3. Frida Kinhult Sweden 100.00
4. Letizia Bagnoli Italy 87.50
5. Beatrice Wallin Sweden 85.00
6. Emma Spitz Austria 71.00
7. Julia Engström Sweden 62.17
8. Alessia Nobilio Italy 54.25
T9. Line Toft Hansen Denmark 40.00
T9. Shannon McWilliam Scotland 40.00
11. Carolina Caminoli Italy 38.00
12. Alexandra Försterling Germany 37.75
13. Mathilde Claisse France 37.00
14. Maja Stark Sweden 36.50
15. Esther Henseleit Germany 32.50
PS. David Nyfjäll från Upsala Golfklubb lirade också bra i German Boys Open som avgjordes samtidigt som tjejernas tävling. En slutlig delad tredjeplats blev det för David som helgen innan Tysklandsresan laddade upp med dubbla segrar då han tog hem två JMI-tävlingar.