7 orsaker varför fler inte följer ditt Instagramkonto

Instagram växer så det knakar. I senaste rapporten om Svenska och internet 2018 kan vi se att användandet av den bildbaserade plattformen ökar i alla åldrar jämfört med förra årets statistik. Totalt använder 60 % av svenskarna på internet Instagram, 2017 var siffran 53 %.

Men även om det är fler och fler som befinner sig i flödet är det som företag/golfklubb inte lika lätt att få följare som till exempel på Facebook och Twitter. Här kommer sju möjliga orsaker till detta:

 1. Du engagerar dig inte – Instagram är som alla andra sociala plattformar, sociala. Alltså, om du inte interagerar med dina följare kommer de heller inte vilja fortsätta följa dig. 

  Svara på kommentarer du får från dina följare, gärna genom att söka en konversation istället för att bara skriva "ok", "jag förstår" eller liknande. Då berättar du för Instagrams algoritm att du är engagerad och kommer då också att synas högt upp i dina följares flöden.

 2. Du postar för sällan – om du inte är aktiv och med en viss frekvens lägger upp nya poster blir du ointressant. 

  Har du svårt att hitta flytet, försök skapa ett schema för när du ska posta ett inlägg. Då får du också en överblick över teman och innehåll som går hand i hand med ditt senaste inlägg. Se till att varje inlägg är unikt i sig men hör ihop med de övriga.

 3. Du interagerar inte med andra konton – om du vill få fler följare måste du också göra din röst hörd på konton som liknar ditt och där potentiella följare alltså befinner sig.

  Ju fler du interagerar med, kommenterar och börjar följa, desto större blir chansen att nå ut till nya grupper som inte visste att du fanns.

 4. Du använder inte stories eller Instagrams features – Bilder är jättebra, men om du inte använder Instagrams alla möjligheter, som stories, livesändning eller videos missar du en del möjligheter.

  Testa stories och använd hashtag och plats för att tagga dina inlägg och möjligheten att upptäcka dig. Testa en gif eller en boomerang och se om det ger dig den boost du vill ha.

 5. Ditt innehåll är tråkigt – kör inte med alltför säkra kort. Våga ta risker och visa mer av din personlighet.

  Berätta alltid en historia. Att posta en bild utan beskrivning gör det inte intressant. Allt är heller inte menat att posta. Tänk en extra gång över kvalitet på innehållet, fråga dig vad det är som lockar med den här bilden eller filmen, vad gör den unik och hur står den ut bland andra i flödet?

 6. Du är inte du – människor vill följa riktiga människor, det är därför influencers lyckas så bra i sociala medier. De är ärliga och låter följaren tro att hen känner dem.

  Håll inläggen så verkliga och representativa dig som möjligt. Det ska inte låta som reklam eller en robot som pratar. Undvik att redigera dina bilder alltför mycket. Posta därför spontana händelser och gärna behind the scenes-bilder för att få känslan av att vara på plats.

 7. Ditt konto har inget fokus – det är lättare att ta beslutet att följa dig om det är kristallklart vem du är och vad du vill förmedla.

  Tänk efter vilka inlägg du vill posta och vilken vision ditt Instagramkonto har. Identifiera vilka personer du vill ska följa ditt konto så att du lättare kan skapa det innehåll de vill se.

Utöver listan är det självklart att hålla god ton och inte skriva olämpliga kommentarer på andra konton. 

Listans källa: Socialmediatoday.com