Skötsel av helruffar

Gränna GK har sedan banan invigdes fortfarande kvar sina helruffar som ett naturligt inslag på sin bana. Genom åren har det varit en hel del synpunkter på dessa, för att det blir en massa bolletande och det drar ut på rondtiderna med mera.

Men klubben har hårdnackat hållit kvar i dessa naturliga inslag som utgör en effektfull inramning av golfhålen. Numera slår de ruffarna två gånger per säsong. Första gången i mitten av juni när den vuxit till sig rejält. Den andra klippningen sker i mitten/slutet av augusti.

Man låter en lokal lantbrukare genomföra jobbet som slår/stränglägger/pressar och samlar upp gräset. Han i sin tur säljer gräset till hästägare i omgivningen då gräset är grönt och således fungerar perfekt som foder.

Gränna GK har på det här sättet lyckats tunna ut sina ruffar betänkligt på senare år och det är numera mycket lättare att hitta bollarna, men det "kostar fortfarande slag att ta sig ut därifrån". Området som slås är cirka 25 Ha och kostnaden per gång det slås, går på 14 000 kronor inkl. moms. Klubben tycker att denna totala kostnad på 28 000 kronor per år är en väl investerad åtgärd.

Så här ser det ut på våren innan tillväxten är igång!
Ytterligare en bild på helruffen