Framtidens maskiner är här!

Under mitt besök på mässan i Orlando i slutet av januari, presenterades ny styr och robotteknik för klippare. Förarlösa maskiner och sattelitstyrning är på frammarsch. Jag är övertygad om att alla stora maskintillverkare inom golfen kommer ha robot/förarlös teknik inom en snar framtid. Under mässan såg jag ett par nyheter som är riktigt intressanta. Säkerligen missade jag andra maskintillverkare som har liknande teknologi, men här är principen för två maskiner från 1 tillverkare, som kommunicerar med ett gemensamt system.

Missa inte att titta på filmerna för båda makinerna som länkas till externa källor.

Här en självgående fairwayklippare från Toro med deras patenterade GeoLink system. Jag tror att man kan räkna med en mer exakt klippning utan onödiga överlappningar. Jag kan också tänka mig att denna nya teknik är bra ur arbetsmiljösynpunkt då risken tas bort att en förare blir träffad av en felriktad boll, från tex, ett annat hål på banan. Denna klippare är i skrivande stund inte tillgänglig på marknaden utan är en välutvecklad prototyp.

Länk till film om klipparen

Här en spruttruck som kräver förare men är uppkopplad till GeoLink systemet, vilket gör att den lägga ut sprutvätskan exakt där den ska vara, ingen risk för överlappning, mistor registreras då systemet visar exakt var det har sprutats. Varje munstycke styrs individuellt vilket gör att inget område utanför inmätt område blir behandlat. Tillverkaren hävdar att åtgången av preparat reduceras med ca 14% genom denna teknik. Om två sprutor skulle vara ute samtidigt kan inget missförstånd ske, systemet lagrar det som har sprutats, viket gör att rampen och sprutmunstyckena inte kommer öppna om området redan är behandlat.

Länk till film om sprutan

Detta var allt för denna gång. Mer av detta lär vi få se inom snar framtid.