Läget på våra banor just nu!

Nytt år och en ny golfsäsong är på gång. Det kan man i alla fall nästan tro om man tittar på våra golfbanor i Mellansverige just nu. För närvarande lyser vintern med sin frånvaro och det är barmark på väldigt många platser.

Det har noterats många värmerekord och det råder inga tvivel om att detta är en ”snäll” vinter. Gräset är grönt och det spelas faktiskt golf på ordinarie greener på en hel del platser i Mellansverige. På filmklippet nedan berättar SMHIs experter om vädret just nu!  

Vi bankonsulenter har fått många påringningar om situationen just nu och frågan är oftast behöver vi göra något på våra banor; skötsel, gödning, bekämpning med mera?

Svaret är givetvis att det beror på. Jag har själv varit ute i fält och bedömer att det i nuläget ser riktigt bra ut. Inga stora problem med is, stående vatten, skadesvampar med mera. Gräset ser ut att må bra och så länge det är milt kan inte så mycket hända med gräset. Det vill säga: det är positivt för våra golfbanor just nu!

Om det är något man ska vara observant på så är det svampförekomsten och om det blir extrem kyla som kan missgynna gräset. Jag tror att många greenkeepers i landet står beredda att exempelvis dressa sina ytor, skydda sina greener mot kyla och vind med dukar eller bekämpa skadesvampar ytterligare en gång, då den kemiska effekten från förra gången förmodligen är begränsad. På många golfbanor gjordes behandlingar före jul och troligtvis är effekten minimal då det både har vuxit samt regnat en hel del, dessutom bryts ju ämnen ner av UV-ljuset.

Sedan kan vi ju räkna med att det återstår minst 10 vinterveckor innan vi kan se utfallet på denna vinter. Så mycket kan hända under tiden, men såklart hoppas vi på en positiv vårstart.

Bilden visar hur det kan se ut nu, lite blekt och stressat gräs i framkant. I övrigt mår gräset bra!
Gräspluggar från olika delar på en bana som varit inne i cirka 5 dagar, den "lurviga" är från foregreen och de andra två är från greenytan. Detta är ett sätt för att se hur gräset mår eller om någon skada har uppstått.
18:e green på Västerås GK, grön och välmående!