Rapport från The Canadian (golf course management conference) del 2

Jag måste börja med att säga vilken fantastisk gästfrihet och välkomnande vi möttes av!
Alla vi träffade och då menar jag alla! Var beredda att hjälpa till och dela med sig av sina erfarenheter gällande golfbaneskötsel eller annat, typ hockey då alla mer eller mindre hade någon anknytning till sporten, antingen som utövare, åskådare eller coach.


Banff där konferens hölls var som ett vykort, fantastisk natur! Det ligger vid klippiga bergen ca 1,5 timme väster om Calgary. I provinsen Alberta som har 278 golfbanor. Hela Kanada har 2350 banor så golf är en stor sport och industri.
Konferensen började med Kanadas nationalsång och det satte tonen för konferensen, prydligt, ordning och reda.
Seminarierna handlade en hel del om ledarskap närmare bestämt 7 stycken där huvudbudskapet var att få människor att växa och trivas med det dom gör.
Några kortseminarier på 20 minuter hölls av banchefer som berättade bl.a. handlade de om GPS teknik vid sprutning (sparade 20%) av sin sprutbudget per år.
Teknik som du kan använda för att vara transparant med hur du sköter din bana samt att samla på dig data som hjälper dig i din skötsel var ett annat ämne.


Jack Fry PhD på Kansas State Universitet pratade om deras försök på Silvertrådsmossa och svårigheterna att bli av med den, ingen mirakelkur har ännu hittats.
Adam Mueller agronom från USGA pratade om hur vi får bättre spelytor framförallt på greener.
Beth Guertal PhD på Auburn Universitet pratade om jorden och vad som händer i den.


3 företag som säljer växtskydd hade varsin presentation om nya produkter då även Kanada har en del restriktioner på vad de får använda för verksamma beståndsdelar i produkterna. Precis som i USA sprutas det en hel del i förebyggande syfte typ var 14:e dag under säsong. Dock hörde vi när vi pratade med folk att det börjar minska med "programsprutning". Detta var ett axplock på en del som vi lyssnade på under 4 dagar.
Det var även en mässa med ca 50 företag som visade sina produkter där vi stötte på den enda svensken förutom oss, Martin Sternberg.


Kontentan för mig är att svenska banchefer har mycket gemensamt med sina kanadensiska kollegor!
Kanada är ett stort land med många olika klimat, där stora delar har en vinterproblematik som liknar den vi har i Sverige.
De som har Poa greener och det är många, använder sig av någon form av vintertäckning eller arbetar aktivt med att ta bort is för att ge Poan chansen att komma ut bra ur vintervilan.
Det var min första konferens i Kanada och får jag chansen att åka igen tvekar jag inte en sekund!
Ska ni åka på utbildning utomlands så är detta en fantastisk möjlighet att bygga sitt nätverk med kollegor med erfarenheter som liknar våra.