-
Ökad spelbarhet
En ständig fråga som diskuteras på klubbar runtom i landet är hur snabba greenerna är. Ofta får banchefen frågan "vilken "stimp" är det idag?" och många gånger klagas det på att greener är för långsamma. En vanlig kommentar är också att grannens bana är mycket snabbare.
För att ta reda på hur det verkligen ligger till bestämde jag mig för att mäta samtliga mina 50 banor under juli månad då banorna på västkusten ska vara som bäst.Vad gäller stimpen blev snittresultatet 8,8 fot och bara fem banor var över 10 fot. Inte riktigt vad man hade väntat sig men ändå inte så överraskande då detta var greener som mättes vid normalt vardagsspel och med några få undantag inte toppade till tävling.
Vad som kanske är än viktigare än snabbheten är jämnheten på ytan, d.v.s styr gräset bollen och hoppar den eller flyter den fram? Detta mäts med ett instrument vid namn Parrymeter som mina kollegor redan nämnt på denna blogg. Här gjorde jag samma iakttagelse som min kollega Calle Lönnberg, nämligen att de snabbaste greenerna tenderar att vara ojämnare än medelbanan.
Slutligen mätttes också hårdheten på greenytan och här visade det sig att trots ihärdigt regnande under en stor del av juli med höga vattenhalter som följd i greenprofilen ligger åherdhet och fasthet inom det optimala området på de allra flesta banorna. Beröm till nästan samtliga banor för ett mycket bra dressningsarbete som håller upp fastheten i greenytan. När jag analyserat alla siffror mer noggrannt kommer en längre sammanställning att presenteras.
Nedan mäts hastigheten på green 11 på Lerjedalens GK med en stimpmeter.
-
Mätning av spelbarhet del 2
Nu har alla banor blivit uppmätta vad det gäller spelbarheten. Väldigt intressant och roligt. Samtliga greener såg bra ut visuellt men värdena för ärlighet (parrymeter) varierar på de olika banorna. Generellt kan man säga att greener med hastighet över 10 på stimpen påverkas mer av ärligheten än greener som har lägre stimpvärde. D.v.s. bollen har en förmåga att styra mer eller påverkas av underlaget (greenytan). Detta kan bero på mängden gräs på ytan eller hur det har bearbetats (luftning, borstning, vertikalskärning, dressning, vältning, klippning, mm) Detta stärker tesen att en "snabb" green inte alltid är rättvis och ärlig på ett positivt sätt.
Summa summarum är alltså att ytan måste bearbetas väldigt noga vid låga klipphöjder och höga stimpvärden för att få bra greener. Detta ställer givetvis höga krav på maskiner, redskap och givetvis banskötsel.
Under året kommer vi bankonsulenter mäta flertalet banor och samla in data för att ytterligare hjälpa golfklubbar framåt i sitt arbete med golfbanan. Vill du också få din bana uppmätt så kontakta oss så kommer vi gärna ut!
Nedan ser ni en bild på ett klassikt golfhål (korta sjö på Åtvidabergs GK) som herrar 70 och 80 kommer tampas med......under mitt besök så hördes många plums!!