-
Effektfull skötsel av banan!
I veckan har jag varit runt bland mina klubbar i Örebrotrakten och såg då en fiffig uppfinning på Askersunds GK. Ni vet alla om att det blir en massa klippspill på spelytorna nu framåt hösten, framför allt när man lyfter och sänker ner aggregaten. Samtidigt kan det på vissa ställen ha blåst ner en massa löv, barr, kottar med mera.
Då är det väldigt smidigt att ha tillgång till en enkel bärbar batteridriven lövblås som går att sätta på de flesta maskinerna, istället för att behöva åka och hämta den ryggburna eller bogserade lövblåsen som kostar tid, personal och pengar som ibland inte finns. Den sistnämnda utrustningen kräver dessutom ofta att man har tillgång till ett extra transportfordon.
Denna lilla bärbara blås är förhållandevis tyst men framförallt väldigt lätt och smidig och ligger helt i tiden när det gäller miljöhänsyn. Jag vet att den skulle vara uppskattad av både personalen på klubben och bland golfarna. Det slutgiltiga resultatet ger ett proffsigt och städat intryck samtidigt som man sparar massor av resurser och mungiporna kommer att peka uppåt på alla inblandade parter.
-
Rödsvingel i fokus
Rödsvingel som gräsart på golfbanor har funnits sedan golfens barndom. Svingel är ett av de ursprungliga naturliga gräsen på linksbanor i Skottland och växer vilt i hela vårt land. I Sverige finns för närvarande ca 20 banor som har Rödsvingel på sina greener och antalet växer långsamt men stadigt för denna art vars krav när det gäller näring och vatten är mycket små samtidigt som det bäst står emot svampskador och har mycket god vinteröverlevnad.
Sedan 2008 samlas en grupp banskötare från Sverige och Danmark med rödsvingel på sina greener 2 gånger om året för att utbyta erfarenheter och ta del av nya rön vad gäller skötseln av detta gräs. Vårens träff förlades till Torekovs GK på Bjärehalvön där man sedan flera år konverterar från vitgröe tillbaka till den urspungliga rödsvingeln. 12 st mycket entusiastiska deltagare fick se ett så här långt lyckat arbete på fantastiskt vacker bana då greenerna nu kommit långt i transformeringen då greenerna innehöll en hel del rödsvingel.
Arbetet fortsätter och målet är att om några år ha ett tätt blandbestånd där rödsvingel bestämmmer spelegenskaperna vilket innebär tåliga, hårda och torra greener med minimala skötselinsatser. Under detta besök deltog också Torekovs skötselkonsult Alan Strachan från brittiska öarna, med mångårig erfarenhet av rödsvingelskötsel som delgav oss av sin syn på skötseln av banan.
Är du intresserad av rödsvingel, har detta gräs på dina greener och vill deltaga i denna grupp så hör av dig till undertecknad Kim Sintorn.
DeRödsvingelgruppen på banvandring under vårens träff på Torekovs GK.
- Föregående sida
- Sida 1
- Sida 2
- Sida 3
- Sida 4