Blomsteräng med blå och vita blommor Ovanpå texten Operation Rädda bina.

Bli hotellägare i sommar

Operation: Rädda bina är ett upprop från Naturskyddsföreningen som Svenska Golfförbundet stöder. Här är fyra tips på hur du och din golfklubb kan bidra till biologisk mångfald. Till exempel med ett eget insektshotell.

Bin är livsviktiga för oss och för hela ekosystemet, men en tredjedel av våra vilda trädgårdsmästare håller på att försvinna. Det är inget vi kan vifta bort.

På biologiska mångfaldens dag den 22 maj – och alla andra dagar på året – kan vi tillsammans rädda våra pollinerande insekter. Många golfklubbar bidrar redan, men fler hotellägare behövs! 

Fyra tips för att rädda bina

  • Placera ut insektshotell på anläggningen. De är enkla att bygga, gör så här

  • Anlägg en öppen sandyta där bin och insekter kan bygga bo. Läs mer här.

  • Planera bivänliga blommor i golfklubbens rabatter. Tips på arter som ger nektar och pollen under hela säsongen hittar du här.

  • Förvandla ruffar till blomsterängar för pollinerande insekter. Så här gör du.

Detta är mycket enkelt, kostar inget mer än själva arbetet och kräver minimalt underhåll. Det mesta går också att göra som privatperson – så sprid gärna budskapet och engagera medlemmarna i kampanjen!

Närbild på hand som håller ett litet bihotell, en träbit med borrade hål i.
Bygg ett bihotell och bidra till det viktiga projektet Rädda bina.

Visa ditt stöd – registrera klubbens bihotell

Om Golfsveriges cirka 455 anläggningar gör minst en av åtgärderna blir det en stor standardhöjning för bin och andra pollinerande insekter.

Glöm inte att registrera de aktiviteter du eller din klubb gör på raddabina.nu.

I linje med Agenda 2030

Rädda bina är i linje med de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som golfens miljöarbete utgår ifrån. I det här fallet mer specifikt mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald

 

Fler nyheter

  1. Godkända växtskyddsmedel september
  2. Banskötsel

    Godkända växtskyddsmedel september

    Ett nytt biologiskt växtskyddsmedel är godkänt mot svampangrepp på etablerade gräsmattor på sportanläggningar. Läs mer om Harmonix och ladda ner den uppdaterade listan över godkända växtskyddsmedel.

    Växtskyddsprodukten Harmonix Turf Defence har godkänts av Kemikalieinspektionen. Bayer har sökt godkännandet för produkten, men företaget ENVU är innehavare av den i dagsläget.

    Kort fakta: 

    Produktnamn: Harmonix Turf Defence
    Aktiv substans: Bacillus amyloliquefaciens
    Reg nr: 5857
    Klass: 2L
    Godkännandet gäller tom: 2024-04-30
    Användande: Max 10 tillfällen per år, minst 7 dagar mellan varje behandling. Maxdos per enskilt behandlingstillfälle, 25 liter per hektar. 

    Uppdaterad lista

    Ladda ner den uppdaterade listan över godkända växtskyddsmedel och sätt gärna upp den på anläggningen.

    Ladda ner listan över godkända växtskyddsmedel

    Ansök om godkännande hos kommunen

    Observera att Harmonix är klass 2L och att klubben måste ansöka till kommunen om att använda växtskydd på banan, på samma sätt som gäller för andra biologiska och kemiska växtskyddsmedel. Ta gärna hjälp av exempelmallen nedan.

    Ladda ner exempelmallen

     

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  3. Godkända växtskyddsmedel juni
  4. Banskötsel

    Godkända växtskyddsmedel juni

    Mer information om nya fungiciden Signum och en mindre uppdatering av användningen av Instrata Elite. Läs mer och ladda ner den uppdaterade listan.

    Nu finns mer fakta om Signum, fungiciden som i april fick ett utökat produktgodkännande för användning på golfbanor. Följande gäller: Mot dollar spot och snömögel på tee, green och krage. Får användas juni–november, max 2 appliceringar per säsong med bomspruta eller avskärmad handhållen spruta. Maxdos per applicering: 1,5 kg/ha, minst 21 dygn mellan appliceringar.

    När det gäller InstrataElite har vi uppdaterat riktlinjerna kring applicering på olika delar av golfbanan: Max 2 appliceringar/år på tee och green med bomspruta. Max 2 appliceringar/år på fairway med handhållen spruta. 

    Ladda ner listan över godkända växtskyddsmedel

    Artikeltips: Framtiden för kemiska växtskyddsmedel

    Du har väl inte missat att EU har lagt fram ett förslag om kraftig minskning av användandet av kemiska växtskyddsmedel?

    Läs artikeln där SGF:s bankonsulent Peter Edman siar om framtiden. Han tror att ett totalförbud på golfbanor kan komma – frågan är bara när. 

    Få koll på läget och var förberedd ➤

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  5. Forskningsresultat från STERF
  6. Banskötsel

    Forskningsresultat från STERF

    Ladda ner rapporterna från SCANGREEN 2019–2022, den skandinaviska utprovningen av gräsarter och grässorter. Få koll på vad som fungerar bäst på greener i vårt klimat.

    STERF har avslutat projektet SCANGREEN 2019–2022. Försöken gick ut på att testa gräsarters och grässorters känslighet mot snömögel och dollar spot på golfgreener i Norden. Nu har det kommit en slutrapport. Ladda ner den för att lära dig mer om försöken och se på resultaten.

    SCANGREEN 2019–2022: Rapport sorter mot snömögel och dollar spot


    I projektet gjordes också jämförelser av fröblandningar av rödsvingel, krypven, rödven och flerårigt rajgräs för greener. Ladda ner rapporten nedan och ta reda på hur det gick.

    SCANGREEN 2019–2022: Rapport fröblandningar

    Skribent

    Porträttbild på Peter