Sjukt tjatigt om friskvård

Upprepad och planerad motion är ju bra för hälsan, men ibland vete sjutton om inte hälsan tiger still. Läser för femtioelfte gången att en riksdagsledamot (M) motionerat om att golf ska klassas som avdragsgill friskvård.

Det kan motioneras till andan tappas eller ansiktet får samma färg som partiet, det är inte där frågan kommer att avgöras. Och det handlar inte om att golf är friskvård eller inte.

För att då börja med det gnälliga. Det är motionstider i riksdagen. Alla letar efter bra uppslag att fylla sin motionsbag med. Allt för att imponera på partikamrater och väljarna på hemmaplan. Friskvårdsfrågan är ett säkert kort för det är bara att köra copy+paste på tidigare motioner, oavsett partifärg. Resultatet blir detsamma, ett kort och luddigt nej från vilken sida som nu råkar sitta i regeringsställning.

S vill inte att ridsport, segling och golf ska vara avdragsgillt för det kan reta kärntruppen av väljare. Moderaterna är för en gångs skull helt överens med S om ett nej, för det skulle kunna ses som ett alltför tydligt gynnande av de egna väljargrupperna. Moment 22.

2014 lyfte S partisekreterare Carin Jämtin frågan och lovade i Almedalen att man minsann skulle ta tag i frågan och se till att i alla fall ridsport fick komma med i den avdragsgilla gemenskapen med bastubad, rosenterapi och inre själsfrid. Det enda som hände var att Jämtin fick lämna sitt jobb. 

Det finns två partiledare som spelar golf, SD:s Jimmie Åkesson och Centerns Annie Lööf, lustigt nog två som skulle ha riktigt svårt att spela en foursome. Men peta in en starttid för en fyrboll med bostadsminister Peter Eriksson (MP) och utrikesutskottets Pyry Niemi (S) så kanske en femtimmarsrunda räcker för att lösa en del politiska kriser.

Tillbaka till friskvårdsfrågan. Golf är friskvård. Ridsport likaså. Det råder inget tvivel och ingen ifrågasätter det. Ändå tjatas det om just den aspekten i frågan om bidrag. "Gilla om du tycker golf är friskvård" och snabbt fick sajten några extra klick. "Alla politiker är korkade, klart att golf är friskvård", fyller kommentatorsfälten. 

Såg nyligen också en riktigt förvirrande film från Ridsportförbundet i samband med EM i Göteborg, ett arrangemang som gick back med mer än 60 miljoner och som staden och dess eventbolag säkert önskar är avdragsgillt. I filmen pratar en ridsportens förespråkare om att ridsport minsann är friskvård och konstigt att politikerna inte inser det.

Friskvård ja, men ska det för företagen vara avdragsgillt? Den och inget annat är frågan. Så här säger Skatteverkets regler:
"Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjligheten till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen liksom på särskilda platser som på gym, hos friskvårdsföretag, vid sportanläggning och liknande. Om arbetsgivaren ersätter den anställda för kostnad för motion och friskvård som inte är av enklare slag eller mindre värde är ersättningen skatte- och avgiftspliktig. Detta gäller oavsett om arbetsgivaren har ersatt den anställda för hela eller del av kostnaden."

Golf, ridsport, segling och alpin skidåkning, är exempel på sporter som ej är avdragsgilla därför att de inte anses vara en enklare (billig) form av motion. Att golf och ridsport engagerar och håller igång mer än 10 % av Sveriges befolkning spelar alltså ingen roll. Just nu.

Hoppet står till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som framåt årsskiftet har att avgöra om spel på pay&play-banor samt träning på drivingrange bör anses vara en enklare form av motion och därmed avdragsgill för arbetsgivare. Alla turer kring Skatteverket och HFD finns i tidigare blogginlägg här (ja från Skatterättsnämnden) och här (Skatteverket överklagar).

Notera dock att om det blir ett ja, så är det inte bara att jubla och köra igång för landets golfklubbar. Skatteverket ska utforma regler för hur detta går till, så tidigast slutet av 2018, troligen 2019 kan det effektueras.

Men vän av ordning undrar säkert varför jag nu skriver att politikerna inte gör någon nytta och varför SGF i så fall jobbar så hårt med att uppvakta politiker med Golfnyttan. KD blev en vän i viken när opinionen vände kring Linköpings GK:s existens, där styrande S och L fick ge sig. Centern i Stockholm (även M) vill numera göra tillägg i detaljplanen för Årstafältet så att golfen ryms i den planerade parken. 

På Centerpartiets stämma i helgen så fanns en motion från Susanne Wicklund (med stöd av Stockholms distrikt) om att revidera friskvårdsbidraget och där golfen lyftes fram som ett exempel. Partistyrelsen delade i sitt yttrande  uppfattningen att dagens regler för personalvårdsförmåner är svårtolkade samt att de i många fall inte är ändamålsenliga och skriver att Skatteverkets bedömningar kring personalvårdsförmån framstår som godtyckliga och att Centerpartiet redan driver att reglerna ska ses över och förenklas. Stämman beslutade att besvara motionen med det yttrandet.

Det lokala engagemanget startar opinion och en större rörelse vilket ger effekt nationellt. Kom ihåg det alla ni som är engagerade i klubben på hemmaplan. Det börjar hos er och kan i bästa fall bli ett regeringsbeslut. När det gäller friskvårdsbidraget så är nog det troligaste regeringsbeslutet att ersätta bidraget med ett nytt, modernt och mer jämlikt system.