Friskvårds(del)seger i HFD

Sedan blogginlägget skrevs har Skatteverket kommit med nya besked i friskvårdsfrågan. På sidan Friskvårdsbidrag för golf finns all uppdaterad information.

Så kom det då, beskedet som Golfsverige jublar över. Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) har fastställt Skatterättsnämndens förhandsbesked och därmed sagt ja till att enklare form av golf ska vara berättigat till friskvårdsavdrag. Ett historiskt och förstås alldeles korrekt beslut sett med golfarnas ögon. Läs den historiska domen från HFD här.

Men – och det finns viktiga men – i domen påpekas tydligt att den endast gäller träning på driving range samt spel på enklare banor som varken kräver hög kunskap eller medlemskap. Alltså golfspel på pay & play-bana och att träna golfslag på driving range, exempelvis med säsongskort som då kan betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år som en skattefri friskvårdsförmån.

Det gäller alltså inte all golf överallt och när som helst. Det positiva beskedet betyder inte att landets golfklubbar kan säga att det är fritt fram för arbetsgivare att betala för medlemskap i klubb eller greenfee-avgifter på banor där medlemskap i den eller annan klubb krävs.

Det som sker nu är att Svenska Golfförbundet (SGF) kommer att inleda en dialog med Skatteverket kring vilka regler som kommer att gälla, från när de ska gälla med mera. Därefter kommer vi att ta fram tydliga direktiv för både golfklubbar och golfspelare kring vad som gäller. Vi kommer också att informera om detta – och vad det innebär för Golfsverige – under våra verksamhetsseminarier på 22 orter runtom i Sverige med start tisdag 16 januari. Har du inte redan anmält dig finns det fortfarande platser kvar.

Det är självklart också så att SGF fortsätter att jobba och lobba för att all golf ska bli avdragsgill som friskvårdsförmån.

Apropå den ibland lite förvirrade diskussionen kring om golf är friskvård eller inte. Så här skrev jag i ett tidigare blogginlägg:

"Golf är självklart friskvård, den har bara inte varit avdragsgill enligt nedan formulering från Skatteverket:
Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjligheten till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen liksom på särskilda platser som på gym, hos friskvårdsföretag, vid sportanläggning och liknande. Om arbetsgivaren ersätter den anställda för kostnad för motion och friskvård som inte är av enklare slag eller mindre värde är ersättningen skatte- och avgiftspliktig. Detta gäller oavsett om arbetsgivaren har ersatt den anställda för hela eller del av kostnaden.

Golf, ridsport, segling och alpin skidåkning, är exempel på sporter som ej är avdragsgilla därför att de inte anses vara en enklare (billig) form av motion. Att golf och ridsport engagerar och håller igång mer än 10 procent av Sveriges befolkning har alltså inte spelat någon roll. Tills nu. Alla turer kring Skatteverket och HFD finns i tidigare blogginlägg här (ja från Skatterättsnämnden) och här (Skatteverket överklagar)."

Den här domen öppnar med stor sannolikhet för att även viss form av ridsport kommer att ge friskvårdsbidrag. Jag tänker på turridning och ridanläggningar där det är möjligt att ta ridlektioner med avgift för viss tid, utan vare sig att vara hästägare eller medlem i någon förening eller sällskap. Hoppet står även där till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).