Jag tror på Almedalens kraft

Politikerveckan i Visby är över för det här året. Ett återkommande tema bland krönikörer och andra tyckare är att Almedalen växt sig för stort och att det inte längre handlar om politik, utan är ett forum för lobbyister och andra likasinnade som accepterar de skyhöga priserna för att det är "Organisationssverige" som betalar. Därmed är spådomen att Almedalen snart kommer att minska i betydelse.

Jag håller med om att det finns avarter som förskräcker och att det finns deltagare som mest funderar på vilket rosémingel man kan få tillträde till, men det stora flertalet organisationer och deltagare som är på plats tror jag upplever stor nytta av veckan i Visby.

SGF har varit i Almedalen många år, och vi satsar inte på att synas (det är både svårt och dyrt). Nej, vi lägger fokus på bokade möten, deltar i seminarier och kanske framför allt har stor öppenhet för nya möten och kontakter. Ingenstans som i Almedalen kan man nämligen träffa så många personer, som annars är i stort oanträffbara. Bilden som visar vår ordförande Maria Möller som samtalar med idrotts-hälso-, och socialministerns statssekreterare Agneta Karlsson är ett bra exempel.

Årets deltagande blev nog för golfen det bästa hittills, där vi kunde sprida kunskap om vad vi jobbar med, där vi hade många bra diskussioner och där vi fick till flera bra och oväntade möten. Så, för golfen var det värdefullt och vi tar nu med oss erfarenheterna in i höstens arbete. Att det mesta i Visby kostar alldeles för mycket denna vecka kan vi därför leva med då nyttan är mångdubbelt större. Jag tror också att det kommer att dröja innan Almedalens attraktionskraft avtar, något som motsäger alla krönikörers profetior.