Golfen och det nya tv-kriget

Sport i tv engagerar och de stora jättarna på marknaden rustar nu för en tuff kamp om fri-tvtittarna redan i höst. SvT lanserar Sportstudion, MTG startar sportmagasin i TV3 och Bonniers skapar en ny sportkanal i CMore. Vad betyder det för golfen?

Sveriges Television har länge försökt få till något liknande succén Vinterstudion för andra årstider. Nu blir det en sportstudio på helgerna med utökat material kring de rättigheter man har. MTG följde snabbt efter med att lansera magasin med utvalda godbitar ur sortimentet av rättigheter i TV3, en kanal som tappat tittare för varje år. CMore, ett ekonomiskt blödande projekt i Bonniergruppen, satsar på en helt ny kanal där man tänkt peta in utvalda hockey- och fotbollsmatcher.

Det är flera händelser som satt fart på marknaden kring exklusiva rättigheter inlåsta bakom betalväggar och nya tankar kring "fri-tv". SBS/Discoverys är en aktör med mycket god ekonomi, som nu har rättigheterna till OS 2018 och 2020 samt Allsvenskan i fotboll från 2020. Företaget äger exempelvis Kanal 5, Kanal 9 samt Eurosport.

Kinnevik, som också äger MTG, köpte genom Tele2 nyligen en stor del av ComHem, vilket också kan röra om i grytan. Streamingtjänster och all den utveckling på tekniksidan som gör det möjligt att se sport i andra verktyg än en platt tv på väggen i ett vardagsrum. Facebook och andra stora sociala medier-aktörer köper sporträttigheter och lanserar för digitala plattformar. Senaste exemplet är BBC som för Storbritannien snuvat Sky Sports på rättigheterna till PGA-mästerskapen. BBC väntas där lansera ett nytt format för golfen på digitala plattformar.

Vad betyder det här för golfen i Sverige? Ni kan säkert det nuvarande läget där Viasat Golf (MTG) är en betalkanal som visar LPGA, European Tour, WGC-tävlingar, majors (utom The Masters) samt Ryder Cup. CMore Golf (Bonniers betalkanal) har rättigheterna till PGA Tour och övriga amerikanska tourer på herrsidan.

Viasat Golfs rättigheter gäller över 2018 men ska förhandlas redan i höst. CMores rättigheter sträcker sig över 2021. Eurosport har rättigheten till aktuella Solheim Cup och sänder den. SvT:s sändningsrätt till The Masters har gått ut och ska förhandlas för 2018 och framåt. SvT har Nordea Masters 2018 och option för två år till.

Viasat Golf är en lönsam affär för MTG. Med små produktionsinsatser och samma bilder i hela Norden så minimerar man kostnaden men också möjligheten att visa golf i annan form än tourtävlingar. MTG vill nog behålla golfen, kan tänka sig att i TV3 släppa in finaldramatiken i vissa tävlingar och ha "uppsnack" i studio inför de stora tävlingarna. Klarar CMore att köra golfkanalen i fyra år till? Företaget har förluster på närmare 500 miljoner (!) totalt de senaste åren och hur är Bonniers uthållighet? Klarar Viasat att matcha ett bud från SBS/Discovery?

Ska golfen som idrott (förbundet) kraftsamla för att äga vissa rättigheter och streama i pay-per-view-format likt fotbollsallsvenskan?