Almedalen är Almegalen

Almedalen är igång. Eller Almegalen som någon kallade veckan i Visby då människor en kort flygtur från sitt trygga liv på Stureplan och Södermalm plötsligt landar i vad man tror är en verklighet.

Men de boende på Gotland har en annan, mer handfast verklighet som rör liv och leverne. Fast det bryr sig inte den här veckans besökare så mycket om. Allt kretsar kring en vattenpöl innanför ringmuren där politiker håller tal, minglar med media, lobbyn, byråer och strateger från byråer av alla de slag.

Almedalsklädseln för den sistnämnda gruppen är ljusblå skjorta, beige lammullströja och runda glasögon. Syns på avstånd lika bra som en reflexgul väst från trafikkontoret. Det vanligaste ljudet den här veckan är smattrandet från kabinväskornas små hjul mot kullerstenen. Väskor som far åt alla håll och går sönder märks knappt eftersom ägaren förflyttar sig snabbt framåt mot något nytt, försenad och talandes i telefon.

Almegalen är stressande för knopp och själ, men bra för kroppen. Det promeneras raskt och långt eftersom det är enda sättet att ta sig fram. Stegmätarna slår nya rekord för varje dag.     4 129 event på åtta dagar, drygt 500 om dagen. Klart att Almedalen är Almegalen. Vad ska hinnas med, vilka event ska hedras med just min närvaro, vilka personer bara måste drickas ett glas rosé med?

Vad gör då Svenska Golfförbundet i Almedalen? På onsdagen debatterar förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson jämställdhet (Vision 50/50) med handbollsspelaren och förkämpen mot näthat, Linnea Claeson samt Riksidrottsförbundets chef Stefan Bergh. Ett tiotal möten  med politiker är inbokade för ordförande Maria Möller och andra, bland annat Liberalernas, Miljöpartiets och Socialdemokraternas idrottspolitiska talespersoner. Idrottsministerns statssekreterare står också på listan liksom ett antal seminarier om idrott, idrottsanläggningar, spelmarknadens avreglering, osv...

På plats finns också på Idrottens dag (onsdag) Golfäventyret där det finns möjlighet för inte minst de yngsta besökarna att testa golf och andra idrotter längs ringmuren.