Vilken lördag som helst - Väg till touren part 1.

University of Miami tar emot North Carolina idag på Hard Rock Stadium inför 78 363 förhoppningsfulla.

På plats i det stora landet i väster en lördag i oktober innebär att det är svårt att sätta på Tv:n, äta frukost eller gå ut utan att förstå att det är match idag. College Football Gameday!

Är du i Miami, LA eller San Fransisco så är det tydligt om Hurricanes, Trojans/Bruins eller Bears lirar hemma men det tar inte över hela stadsbilden som om du är i de betydligt mindre Tuscaloosa, Tallahassee eller Stillwater och det är hemmamatch.

Spelarna i dessa skollag är amatörer och student athletes med sikte på att bli proffs i NFL (National Foootball Leauge). Det finns 32 lag i NFL och de får under säsong ha 53 spelare i sin aktiva trupp samt 10 som tillhör lagets träningstrupp. Detta innebär att det finns 1696 truppjobb i NFL och 320 jobb i träningstruppen vilket innebär totalt 2016 jobb som spelare i NFL.

Senaste statistiken som NCAA (National Collegiate Athletic Association) presenterade i maj säger att det är 72,788 spelare som spelar football på college. När NFL i slutet av april hade sin årliga draft valde de 32 lagen totalt 256 spelare. När NCAA räknar på detta så är det 1,6% av collegespelarna som draftas av ett NFL-lag.

Detta är en golfblogg så varför så mycket om football? Detta är en första blogg om "vägen till touren" och där är collegeidrott en central plats.

När college football fyller både stora arenor och Tv-tablåer under hösten så gör de 8,654 collegegolfarnas tävlingar inte detsamma. Inte förrän i maj blir det direktsändning av golf på TV när NCAA National Championships avgörs.

Även collegegolfen är mitt i säsongen där många lag den kommande veckan avslutar sin höstsäsong. Många svenskar spelar och för de som vill kolla hur det går i Palo Alto, Memphis, Isleworth eller på annat ställe där svenskar peggar så gäller livescoring på Golfstat och Birdiefire.

Vägen för golfare till touren från college liknar den som ovan beskrivs för fotbollsspelare. Många spelar collegegolf men få tar sig till någon tour där de lyckas försörja sig.

Fortsättning följer...