Varför är Sverige så bra på golf?

Jon Karlsen, Peter Hanson, Rickard Lindberg, Jonas Blixt och Niklas Lindström på underbara Frösåker Links.

Frågan i rubriken har jag fått många gånger oavsett var jag rört mig i golfvärlden. Senast var det på Nordea Masters då några journalister på söndagen letade efter en vinkel på sin text när det just denna vecka inte såg ut att bli någon svensk framgång.

Mitt svar är att det inte finns en enskild anledning utan att det är flera som samverkar och några av dessa är; hårt jobb av spelare och tränare, några bra miljöer, tävlingstillfällen från tidig ålder och några till. Det jag alltid poängterar är svenska spelares vilja att hjälpa varandra och att vara goda förebilder.

Detta sker vid så många tillfällen och på så många ställen att jag bara skulle gå fel om jag började räkna upp dessa. Några av dessa syns på olika sätt medan andra bara sker på en klubb, på en tour eller på annan plats där spelares vägar möts.

I tisdags var jag på Frösåker G&CC och där hade landslagets herrcoach Rickard Lindberg under några dagar samlat ett gäng spelare som normalt inte hänger i samma miljöer. Träningen bedrevs individuellt där Rickard, puttexpert Jon Karlsen samt Emanuel Fraunlob och Pontus Andersson från Trackman fanns tillgängliga.

Spelare på plats i tisdags var Jonas Blixt (PGA Tour), Peter Hanson (ET), Anton Karlsson (ET), Niklas Lindström (CT), Björn Hellgren (CT), Oskar Bergqvist (Nordic Leauge), Oliver Gillberg (Am) och Linus Lilliendahl (Am).

Dagen innan fanns några fler spelare från landslagets utmanarsatsning på plats likaså fler amatörherrar, och dagen efter dök några till proffs som håller till på Europatouren upp.

Värdet, upplevelsen och den motivation som skapas hos en amatör eller nyblivet proffs som på ett otvunget sätt ges möjlighet att träna bredvid, spela med och även utmana spelare som segrat på PGA-touren, Europatouren och som spelat Ryder Cup är svårt att värdera.

Detta var ett exempel där spelare hjälper varandra och också exempel på en möjlighet som finns nu när landslaget och landslagets coacher jobbar med både amatörer och proffs. 

Ovan varför Sverige är bra och nedan hur bra Sverige är och har varit över tid sedan Kärstin Ehrnlund i Wales i augusti 1980 tog den första svenska internationella proffssegern.

Svenska segrar
Ladies European Tour: 85 segrar fördelade på 21 spelare.
LPGA Tour: 114 segrar fördelade på 10 spelare.
European Tour: 107 segrar fördelade på 30 spelare.
PGA Tour: 25 segrar fördelade på 9 spelare.

#MotLägreScorer