The Champion Golfer of the Year


"With a score of 264, the winner, the gold medal and the champion golfer of the year is Henrik Stenson."


Orden ovan kom över Martin Slumbers R&A Chief Executive läppar när han tidig kväll den 17 juli 2016 stod på Royal Troons 18:e green för att kröna årets mästare i The Open Championship.

Henrik har, om jag räknat rätt en handfull placeringar topp-3 före triumfen på Royal Troon och Sverige som land har än fler nära missar gällande majorsegrar på herrsidan.

Nu slipper Henrik och alla andra svenskar få frågan som inför majors varit standard, den om när någon svensk ska ta den första segern. Henrik skämtade om det på presskonferensen efter segern och erkände att frågan varit "annoying" (irriterande).

När Henrik söndagen den 4:e december på Bahamas avslutade säsongen 2016 med att komma tvåa i Hero World Challenge så är det den bästa säsong som någon svensk manlig golfare någonsin gjort. The Open Champion, totaltseger av Europatouren och rankad på fjärde plats i världen är det som sticker ut men ytterligare en seger på Europatouren och topp-10 i 12 av 22 tävlingar är ett riktigt bra år.

Så här summerade Svenska Golfförbundet det när motiveringstexten till Idrottsgalan skickades in i slutet av oktober.

"Segern i The Open Championship gör Henrik Stenson historisk då han blev förste svenske manlige golfare att erövra en majortitel. Det är också hur han tog sin seger som gav eko i och utanför golfvärlden. Stenson gjorde tio birdies på sin väg mot 63 slag under finalvarvet. I OS gick han en ny fantastisk duell mot en av världens bästa spelare, Justin Rose, som gick segrande ur striden som avgjordes först på sista hålet. Ett stycke svensk idrottshistoria igen, den första svenska OS-medaljen i golf".

Nu är det ledighet som gäller och förhoppningsvis kommer Svenska Dagbladets bragdjury, idrottsakademin och svenska folket att rösta fram Henrik Stenson till ett gäng utmärkelser.

Att jämföra idrotter, idrottare och prestationer är svårt, men i min bok så är det Henrik Stenson som bör äras 2016 och det rejält. The Champion Golfer of the Year kommer även att bli Årets Golfare i Sverige det kan jag lova att han blir, även om Alex, Anna, Madelene, Julia med flera gjort riktig bra säsonger.