Stor golf när ANNIKA Inv. Europe avgjordes

Amanda Linnér sprutas ned av sina kompisar efter att segerputten slagits i.

Golfen, tävlingen och prestationerna hamnade i centrum under sista dagens spel av ANNIKA Invitational Europe 2017.

När Amanda Linnér, Hills Golfklubb och Sverige, strax efter klockan tre dagen före midsommarafton slår en wedge till inom metern på det tredje särspelshålet avgör hon ANNIKA Invitational Europe. Hon sätter punkt för en tävling som är mer än golf och där sista dagens spel verkligen visade att Europas bästa tjejer kan lira och prestera under press.

Detta var den sjätte upplagan av ANNIKA Invitational Europe som spelades på en av Sveriges bästa banor, den norra på Halmstad Golfklubb. En klubb med en historia av att stå värd för stora tävlingar och en bana där veckans värdinna, Annika Sörenstam, lirat Solheim Cup. Rutinen från tidigare stora arrangemang syntes tydligt i hela klubbens organisation som med kunskap, tillmötesgående och engagemang gjorde årets upplaga till en succé.

More than golf är mottot för tävlingen och det levs det verkligen upp till det. Spelarna får uppleva så mycket mer än inspel, tre ronder tävlingsgolf och prisutdelning.

Måndagens Junior-Am var starten på veckans officiella aktiviteter, välkomstmiddag i år med svenska midsommartraditioner i fokus både på borden i form av det som åts och i aktiviteter som dans kring majstång, clinic med Annika, workshops med bland annat collegeinfo och där alla spelare fick göra sin egen midsommarkrans. Detta är en del av vad som händer vid Sveriges största juniortävling.

Som jag skrev inledningsvis så stod golfen, tävlingen och prestationerna i centrum under sista dagens spel och den stora skara åskådare som tagit sig ut för att kolla fick verkligen se något de säkerligen kommer att snacka om länge. "Jag var där när...".

Ledartavlan är packad när Annika skickar upp följande inlägg på Instagram.

Kortfattat så är det detta som händer under de sista två timmarnas spel.

Julia Engström kommer upp på 16:e tee uppumpad och fyllt med adrenalin efter att ha gjord birdie på hålet innan och gått till -3 totalt. Den utmaning spelarna står inför på Norra banans signaturhål är att inte slå varken för kort, för långt eller för mycket till höger. Julia slår lite för långt och går därifrån med en bogey.

På hål 17 slår Julia sitt utslag mitt i fairway. Hon har fullt fokus på att göra birdie och märker inte att en man i illgröna strumpor tycker det är läge att gå ut och ställa sig fem meter bakom henne direkt i Julias linje. Hon märker dock på väg fram mot birdieputten när en annan man känner att det är en bra idé att berätta att Annabell Fuller gjort bogey på hål 15. Julia tittar på mannen och försöker förstå vad han säger men vänder istället snabbt blicken mot green och ökar stegtakten. Julia avslutar par-par för totalt -2 och ledning i klubbhuset. Hon får spela 18:e hålet i fred efter att de båda männen blivit tillrättavisade.

Frida Kinhult som spelat bra tee till green sista nio hålen men inte hittat rätt på greenerna förrän puttarna på hål 15 och 17 droppat i för birdies. Detta innebär att både Frida och Annabell är -2 när de peggar på 18:e hålet. Efter varsin drive och wedge står de inför birdieputtar på sista hålet för att ta ledningen. Annabell som puttat bra hela veckan sätter sin medan Fridas smiter förbi.

Med -3 totalt och färdigspelad leder Annabell i klubbhuset ett slag före Frida och Julia. Enda kvarvarande hotet är Amanda Linnér som gjort birdie på hål 14 efter att tidigare ha tappat direkt kontakt med täten efter en dubbelbogey på hål 12.
Amanda behöver avsluta birdie-birdie för att få fram ett särspel mot engelskan. Hon gör birdie på 17:e och slår på 18:e sin wedge till drygt metern ifrån hål och sänker för den birdie hon behöver.

Så här beskrev flicklandslagets coach Fredrik Wetterstrand Amanda för någon vecka sedan.

"Snäll utåt, men ett av de hårdaste pannbenen i branschen. Hittills har vi inte hittat något som rubbar Amandas mentala styrka. Har under året fått resultat av sin hårda träning och visat att hon är i toppen, oavsett vilket motstånd hon möter."

Fredrik känner sina spelare och detta var precis vad Amanda visade under avslutningen av tredje ronden. På väg in till recordingen släpper lite av anspänningen för Amanda medan adrenalinet fortsätter att pumpa så när hon signerar sitt scorekort är det med rejält darrande händer.

Innan särspelet får hon några ord på vägen och en lång kram av Fredrik. Väl ute på banan igen är det fokus och det där hårda pannbenet som visar vad som gäller. Annabell spelar bra de tre hålen som särspelet pågår. Amanda spelar prickfritt; tre träffade fariways, tre träffade greener varav de två sista inspelen täcker flaggan hela vägen och två satta birdieputtar varav den sista ger Amanda hennes andra internationella seger i år. Segern ger henne även en plats i ISPS Handa Ladies Europan Masters på Ladies European Tour i september.

Amanda gick i och med segern upp i topp av rankingen till Junior Solheim Cup. Även de delade treorna Frida och Julia samt femman Beatrice Wallin flyttade fram sina positioner för att få spela i Des Moines i augusti.

Avslutningen av årets ANNIKA Invitational Europe är bland det häftigaste jag sett på en golfbana de senaste åren.

KPMG Women´s PGA Championship var förra årets coolaste damtävling, årets ANA Inspiration är årets hittills mest spännande proffstävling på damsidan och AIE 2017 är upp och tampas med dessa om största upplevelse de senaste åren.

För att hitta något jag sett live och som slår årets AIE i total upplevelse då får jag gå tillbaka till Europas mirakelvändning i Solheim Cup 2011 där Sophie Gustafson var prickfri och tog hem alla sina fyra matcher och Carro Hedwall avgjorde på sista hålet mot Ryann O´Toole.

(Att jag skriver damtävling är för att jag var på Royal Troon ifjol när The Open Championship avgjordes och den upplevelsen går utöver allt annat jag sett.)

Mot Lägre Scorer!!!