R&A och USGA jobbar extra

En greenguide, det finns olika typer men snart kanske de inte finns alls.

Det damp ned ett mail från USGA i måndags. Lite mer än en vecka efter att de, R&A och USGA, som bestämmer över de regler som golf spelas efter hade lagt till en decision (34-3/10) för att minska användande av filmat material och hur exakt en spelare behöver återplacera en boll så tar de sig nu an nästa fråga.

Så här stod det i mailet.
"The R&A and the USGA believe that a player's ability to read greens is an essential part of the skill of putting. Rule 14-3 limits the use of equipment and devices that might assist a player in their play, based on the principle that golf is a challenging game in which success should depend on the judgement, skills and abilities of the player. We are concerned about the rapid development of increasingly detailed materials that players are using to help with reading greens during a round. We are reviewing the use of these materials to assess whether any actions need to be taken to protect this important part of the game. We expect to address this matter further in the coming months."

Det som troligen åsyftas är greenguider. De senaste säsongerna på proffstourerna har dessa guider mer och mer tagit över eller blivit en allt större del av greenläsning. Eller om man så vill så har det blivit så som läsning av greener går till.

Exempel på hur det kan se ut, och som sällan finns med i de TV-produktioner som sänds ut över världen, är följande:

1. Spelaren kommer upp på green och markerar sin boll.
2. Plockar upp sin greenguide och börjar försöka lista ut var på green bollen ligger.
3. Går runt och tittar samt ibland ställer sig gränsle över tänkt puttlinje för att känna hur mycket det lutar.
4. Tittar i greenguiden för att bestämma sikte och bollstart. En del använder sig av metoden Amipoint och då används även armens längd och handens fingrar för att bestämma tänk linje.
5. Ställer upp sig, siktar och slår.

En gissning är att detta tagits upp vid det möte som R&A och USGA hade med de tre stora tourerna (LPGA, ET & PGA) i samband med Masters i år.

Ytterligare en gissning är att de är överens om att de vill ha spelare som läser greener genom att sätta sig ned på huk och försöka lista ut hur det lutar och för att ta beslut hur de skall sikta och starta bollen.

Nästa steg i utvecklingen med greenguider hade troligen varit att de företag som mäter in greenerna och säljer greenguiderna även hade gått ut varje tävlingsmorgon och mätt exakta pinnplaceringar för att därefter tillhandahålla dessa mätningar till de spelare och caddies som köpt deras greenguider.

Regelgängen från R&A och USGA har med tillägget av decision 34-3/10 visat att de nu är öppna för att göra förändringar oftare än vart fjärde år och att de är kan agera snabbt när så behövs. Bli inte förvånad om ytterligare ett statement snart kommer från dem.