Oliver överlägsen i kvalet

"That feeling when you qualify for Nordea Masters" från Oliver Gillbergs Instagram.

Måndagskvala är en golfterm som innebär att du kvalar på måndag och peggar på torsdag om du var en av de få som lyckades.

Igår var det måndag och kval, vet dock inte om det kan kallas måndagskval då det över en vecka tills första slaget slås i Nordea Masters 2017 på Barsebäck Golf & Country Club.

Oliver Gillberg från Kårsta Golfklubb var överlägsen i amatörkvalet som spelades över två ronder, en på Donald Steel Course och en på Masters Course. Med ronder på -8 och -3 blev det totalt -11 för Oliver och segermarginalen skrevs till nio slag.

Även proffskvalet avgjordes på måndagen, dock enbart över 18 hål på Masters Course. Tre platser stod på spel och de två första togs av fransmannen Adrien Bernadet med -6 och Islands Guðmundur Kristjánsson på -5.

Den sista platsen spelades det särspel om på Masters Course 18:e hål. Direktsändning på Facebook av Fredrik Månsson visade att Niklas Lemke där avgjorde med birdie.

Niklas är rutinerad och gjorde debut i den svenska Europatourtävlingen redan 2001 då som 17-årig amatör. Klarad kvalgräns blev det i debuten men bästa placeringen hittills nådde han 2011 på Bro Hof Slotts GC genom att sluta på tredje plats efter segrande Alex Norén.

Således blev det två svenskar som "måndagskvalade" sig till Nordea Masters 2017 och som 1 juni peggar på Barsebäck tillsammans med bland andra Alex Norén, Henrik Stenson och Robban Karlsson.