Mer action är vägen golf valt att gå

Johan Carlsson 50% av Sveriges lag i GolfSixes.

Efter World Super 6 i Perth i mitten av februari skrev jag här i bloggen att det var ett tydligt steg in i framtiden. Helgen som gick var det PGA Tour som testade nytt med en partävling där både foursome och fyrboll (det som de allra flesta kallar bästboll) spelades.

Till helgen lirar LPGA Tour matchspel med 64 spelare till start med direkt utslagning med matcher över 18 hål medan Europatouren bygger vidare på konceptet med sexhålsmatcher.

Matchspel är inte nytt på något sätt särskilt inte på det sätt som LPGA väljer att genomföra det. Men det är ett avbrott från det vanliga på professionella tourer med slagspel över 72 hål. Omväxling är till godo och när Lorena Ochoa Matchplay nu avgörs i Mexiko är det med ett riktigt strakt startfält där 17 av världens 25 bästa kommer till start. Däribland världsettan Lydia Ko, världstrean Ariya Jutanugarn och ledaren av årets rookieranking på LPGA världstian Sung Hyun Park. Enda svenska till start är Pernilla Lindberg som i första matchen möter Gerina Piller.

Europatourens GolfSixes avgörs likt förra helgens Zurich Classic på PGA Touren i tvåmannalag med tillägget att lagen är nationslag. För Sverige är det Joakim Lagergren och Johan Carlsson som peggar. Lördagen inleds med gruppspel där de 16 lagen är indelade i grupper om fyra där alla möter alla i sexhålsmatcher. Seger ger 3 poäng medan delad match ger 1 poäng och de två bästa lagen går vidare till söndagens spel.

På söndagen spelas kvartfinaler, semifinaler och spel om 3:e och 4:e plats samt final även detta avgörs i sexhålsmatcher. Spelform är greensome vilket innebär dubbla slag från tee och det går bara att hoppas på några korta par-fyror som livar upp GolfSixes än mer. Det utlovas även musik och fyrverkerier.

De senaste årens nyordningar med FedEx Cup på PGA tour, Web.com Tour Finals, Rolex Series på Europatouren, International Crown på LPGA och OS samt de nya innovativa koncepten som ovan beskrivs gör att golf på toppnivå blivit än mer attraktiv att följa.
Utöver detta finns såklart majors, de stora lagmatcherna och tourer som för varje år tar kliv framåt gällande ökande konkurrens med spelare från fler länder.

Golf på toppnivå är just nu inne i en spännande utveckling. Förhoppningsvis kommer några av de nya koncepten eller andra liknande med fler avslut där fler slag gäller mer även snart landa i juniorgolfen.