LPGA Tour slutar med kval – väg till touren

LPGA Tour världens bästa tour för damer.

I söndags avslutades steg 2-kvalet till LPGA. Det tredje och sista spelas 30 november till 4 december men kvalprocessen som den ser ut i dag kommer att förändras, kanske redan till nästa år.

Indikationerna har funnits och växt sig starkare samtidigt som LPGA Tours samarbete med Symetra Tour växt sig starkare. När de båda tourerna i november 2015 gemensamt vid LPGA:s tourfinal presenterade sina spelscheman och även visade upp en tydlig samhörighet verkade den nu presenterade vägen som en självklar utveckling för världens bästa proffstour för damer.

I samband med OS i Rio bekräftade också Mike Whan, commissioner på LPGA Tour, i ett samtal med Patrik Jonsson tankarna på att lägga ner kvalet och skapa en bredare väg in från Symetra Tour till LPGA Tour.

I en artikel publicerad igår av golfweek.com med rubriken "LPGA commissioner reveals upcoming Q-School makeover" berättar Mike Whan om planerna med att förändra kvalet.
Han säger bland annat att siktet är inställt på att genomföra förändringen redan till 2017, men det kanske inte blir förrän 2018. Tankarna är liknande det som PGA Tour gjorde för några år sedan.

Nyordningen kommer innebära att toppspelarna på Symetra Tour spelar till sig tourkort till LPGA Tour precis som i dag. De som är utanför topp 10 får istället för kval möta de LPGA-spelare som inte kvalat in till Asien-svängen under hösten i en serie tävlingar. I denna serie spelar de om ett tourkort till LPGA Tour där antalet kort ännu inte är bestämt.

Målsättningen är att denna serie ska kännas som en LPGA-tävling där i alla fall den sista tävlingen ska TV-sändas. Så här uttrycker Mike Whan det till Beth Ann Nichols på golfweek.com; "To me, it's your first LPGA event, I want it to feel like an LPGA event."

Förändringen innebär ett nytt upplägg för kval till Symetra Tour, en större möjlighet för amerikanska college att behålla sina toppspelare över NCAA National Championship som spelas på våren samt att en väg in till finalserien även skapas för internationella toppspelare som inte spelar på USA-baserade tourer.

Fortsättning följer...