LPGA Global tour

Ayako Uehara en av två spelare från Japan i startfältet vid premiären blir intervjuad.

På torsdag är det dags för årets andra tävling på LPGA Tour. Spelplats denna gång är Royal Adelaide GC. När Women's Australian Open avgjordes där 1994 tog Annika Sörenstam hem segern, jag tror det var hennes första internationella seger som proffs. I samma tävling 1994 gjorde hemmaspelaren Karrie Webb sin debut som proffs och hon finns med även i år. Tillsammans har dessa två spelare 17 majors och massor av andra segrar.

Det som slog mig när jag var på LPGA-premiären för ett par veckor sedan är hur global touren är, hur exalterade amerikansk media var över att det var en handfull röda-vita-blå spelare som slogs om segern och att Island i Olafia Kristinsdottir fått sin första spelare på LPGA någonsin.

Det var drygt 20 nationsflaggor som vajade i den för ovanlighets skull lätta vinden på Ocean Club, på Paradise Island Bahamas. Till start kom spelare från några av klotets största länder som USA, Kina och Indien men även från små som Sverige och Island.

I några länder är professionell golf för damer en nationell angelägenhet.

I Sydkorea finns KLPGA, en tour som är klart större och med mer prispengar än motsvarigheten för männen. KLPGA är en tour som har klart fler tävlingar än Ladies European Tour och där det även spelas om mer prispengar.

I Japan sänds damgolf live med kommentatorer och reportageteam på plats. På plats fanns även skrivande reportrar och fotografer för att bevaka de japanska spelarna som är stora stjärnor på hemmaplan. Ett exempel på hur stor golf är i Japan är det finns två fotografer, Shizuka Minami och Yuko Ohara, som båda är baserade i USA (New York och Los Angeles). Shizuka fotograferar även baseball medan Yuko enbart jobbar med golf.

Vid premiären utmärkte sig även Island i mediarepresentation med två reportrar på plats. Det var självklart LPGA-debuten för Olafia som drog till sig intresse. När det stod klart att hon på fredagen klarade cutten så toppade det nyheterna hemma på Island. Sigurður Elvar Þórólfsson från Islands golfförbund berättade vid lunchbordet på lördagen att det inte var sportnyheterna hon toppade utan nyheterna.

Till start i Adelaide kommer samma fyra svenskor som spelade premiären, Pernilla Lindberg, Carro Hedwall, Dani Holmqvist och Madelene Sagström.