Golf en global idrott - Part 2

Henrik Stenson svensk världsstjärna topp-10 i världen sedan 2013 spelar golf inför storpublik världen över. 

Idag avgörs förhoppningsvis den 116:e upplagan av US Open. En tävling som genom åren sett många stora mästare lyfta den namnlösa pokalen, som kort och gott bara är The United States Open Championship Trophy. Det är inte så bara kanske.

Innan fjärde ronden ser Irlands Shane Lowry ut att ligga bäst till med en ledning på fyra slag till de som närmast utmanar.

Vid förra veckans major på damsidan skrev jag här i bloggen om hur global toppen av damgolfen har blivit och nu är. När jag nu tar en titt på herrgolfen så är det samma sak som gäller. Herrgolf på toppnivå har även den blivit mer global de senaste åren med spelare från flera länder, och där också de tidigare mindre golfländerna ökar sin representation på alla plan även på toppnivå.

När de sista grupperna, de som är i toppen av US Open 2016, slår ut i eftermiddag finns där spelare från fem kontinenter representerade bland topp-12: Nordamerika, Asien, Oceanien, Afrika och Europa. Lite längre ned finns också sydamerikaner och därifrån kommer även segraren senast när US Open avgjordes på Oakmont CC då Angel Cabrera slutade i topp.

USA är fortfarande en numerär stormakt både i US Open som är deras öppna nationella mästerskap och i den professionella herrgolfen som stort. Sverige var femte nation räknat på representation i årets US Open med sex spelare. USA hade massor, England elva medan Sydafrika och Australien hade sju vardera.

Jag hade tidigare i veckan ett intressant samtal med Jon Karlsen, de flesta samtal med Jon är intressanta och du kommer därifrån mer upplyst än innan. Jon berättade att han tittat på världsrankingen under några år och på representationen av spelare 26 år och yngre. Över tid så är trenden klar enligt Jon och det är att USA tappar mark och att Asien med Kina och
Sydkorea i spetsen ökar markant. Kurvorna pekar tydligt ned respektive upp.

I min skalle dyker då namn som Soomin Lee, Haotong Lee, Jeunghun Wang och Ashun Wu upp. Två kineser och två sydkoreaner som tillsammans tagit fem segrar på Europatouren sedan slutet av april i år. Två av dem är 21 år, en är 23 år och Asun Wu är gammal han är 31 år.

Vilken underbar global idrott golf är på både herr- och damsidan. Konkurrensen ökar och med den nivån på spelet. Spelare från hela världen är inbjudna och de som vill vara med i toppen behöver göra jobbet, för det är det andra som gör.