Golf borde lära av skidor

Carro Hedwall tog hem PowerPlay Golf på Celtic Manor 2011, får hon chansen igen?

I helgen sipprade det ut att FIS (Fédération Internationale de Ski) skriver om historieböckerna genom att retroaktivt tillskriva segrare i etapper vid "tourer" världscupsegrar för sina prestationer.

Med detta beslut blåser en storm upp i skidvärlden för norska mammalediga Marit går då om svenske ikonen Ingemar i antal världscupsegrar.

Nu är detta en golfblogg så vi övergår till vad golf kan lära av skidor och det är inte att skriva om historien retroaktivt.

Mer action och fler segrare oftare är vad golf borde jobba mot. Vecka efter vecka startar golftävlingar på världens tourer torsdag morgon med att 120-156 spelare börjar räkna slag. På fredag får ungefär hälften åka hem för de har slagit för många slag. På söndag eftermiddag är det någon som sätter en putt och lyfter på kepsen för att signalera att han eller hon slagit minst antal slag och därmed segrat. Det är nog bara testmatcher i cricket som har längre mellan start och avgörande än normal tourgolf. Men till och med i cricket finns one-day-cricket med mer action än testmatcherna.

Skall golf sluta med 72 hål slagspel?

Absolut inte, det är golfens femmil eller testmatch om ni så vill.

Men andra spelformer borde in i golfens tävlingsutbud. Nu tänker nog en del av er som läser, att det finns matchspel och det finns lagmatcher. Det är helt riktigt, men allt för sällan om någon frågar mig. Nu behöver ju ingen fråga då jag har denna blogg att föra ut vad jag tror att golf skulle må bra av att utveckla för att attrahera fler.

Vid 72-hålstävlingar bör detta införas
1. Topp-10 efter första ronden får dela på 10% av prissumman
2. Topp-10 efter andra ronden får dela på 15% av prissumman
3. Topp-10 efter tredje ronden får dela på 20% av prissumman
4. Lägsta rondresultat sista ronden får 5% av prissumman
5. De 50% som finns kvar fördelas enligt tidigare ordning
6. Alla prispengar/poäng räknas mot order-of-merit eller annan ranking

Nya spelformer
PowerPlay och Sprintmatch är två format jag tror på. Vad är det då?

PowerPlay är en idé från Peter McEvoy framstående brittisk amatörgolfare och går i korthet ut på spel över 9-hål med två flaggor per green. En vit lätt flaggplacering och en svart svår flaggplacering finns på varje green och väljer du att spela för den svarta ökar din insats och du kan få fler poäng än om du spelar för den vita.

Sprintmatch är en idé från en inte alls framgångsrik svensk amatörgolfare som även råkar vara densamma som bloggar just här. Sprintmatch går ut på att tre-håls-matcher spelas och är det lika efter tre hål avgöras matchen genom ett närspelsläge. Upp till 64 spelare kan spela över 9-hål och en hel tävling är över på under tre timmar.

Är golfvärlden redo för detta?

Troligen inte på absolut toppnivå. Varför ändra något som redan funkar? PGA-tour har dock inte varit rädda för förändringar. Införande av slutspelet FedExCup samt att ta bort tourskolan direkt till PGA-tour har visat sig vara lyckade förbättringar och PGA-tour är världens största golftour utan egentlig konkurrens. Så om PGA-tour vågar då borda andra också våga.

Att dela ut premier för lägsta rondscore görs redan på amerikanska juniortävlingar som AJGA står bakom och även vid svenska ANNIKA Invitational Europe.

Vilken tour blir först med att dela ut prispengar efter annan fördelning än enbart efter antalet slag efter avslutad tävling?

Vilken tour blir först med att inför nya mer actionfyllda spelformer som officiell del av touren?

Är Nordea Tour redo?

Ser vi Sprintmatch, PowerPlay Golf eller någon annan actionfylld spelform på Skandia Tour snart?

Vinterstudion hade aldrig varit den succé den är om inte skidor på längden ändrat sina tävlingsformer till att bli mer actionfyllda med sprint, masstart och skiathlon.

*Detta blogginlägg är ändrat sedan det först publicerades. Anledning är att några olyckliga formuleringar tog fokus från vad det var ämnat att handla om, att golf har en hel del att lära av skidåkning gällande utformning av tävlingskoncept.