Gästblogg från Europatourens finalkval

Här är en gästblogg från Jonnie Eriksson landslagets herrcoach är på plats i Girona för herrarnas finalkval till Europatouren. Han bor i "svenskhuset" där han har sällskap av KG Nissén sjukgymnast och Tommy Lindqvist kock.

Möjligheternas och drömmarnas vecka

Det är dags för det tredje och avslutande steget av årets Europatourkval, som vanligt spelas det på PGA Catalunya Resort. Där finns två utmanande banor, speciellt den ena banan kräver riktigt bra precision från tee.

Här samlas kommande stjärnor som Marcus Kinhult, Jimmy Mullen, Ashley Chesters, Scot Fernandez och Paul Dunne som det pratats massor om i respektive länder och runt om i de initierade golfkretsarna. Alla dessa fyra fanns förövrigt med under lag-EM på Halmstad GK i somras.

Samtidigt finns här gömda pärlor som Anton Karlsson som senast för ett år sedan spelade på Future tour i Sverige. Visserligen dominerade han där, men det har ändå gått snabbt. Andra intressanta och kanske lite okända namn är Anton Wejshag eller Christopher Feldborg Nielsen som under lång tid funnits precis under de absolut bästa i Sverige och som för varje säsong som gått kommit närmare och närmare ett ordentligt genombrott. 

Parallellt finns gamla profiler och tidigare Europatoursegrare som Jarmo Sandelin, Mikael Lundberg Peter Hedblom, Sören Hansen och Johan Edfors på plats. Det här är killar som vet exakt vad som väntar dem. För dessa gäller det att fortfarande se detta som en möjlighet till att få spela Europatourgolf fullt ut även nästa år och inte en börda att behöva vara på plats.

Under den här veckan finns det enormt tydliga resultatmål. En placering ger helt enkelt en viss kategori och avgör var din arbetsplats kommer att vara nästa år, hur mycket pengar du har chans att spela in, hur bra banor och träningsanläggningar du får tillgång till, hur mycket det kommer att stå om dig i media, hur mycket sponsorpengar du därigenom får möjlighet att dra in och hur det i sin tur kommer att påverka dig och din familj. Just tankar som dessa är det som för in känslorna i spelet denna vecka, det är det som gör att den upplevda pressen ökar, ibland till okontrollerbara nivåer.

Nyckeln till att klara av denna vecka på absolut bästa sätt är som vanligt att genomföra lika bra förberedelser som vanligt. Att ha en tydlig spelplan för vad du tror passar dig själv och den form du är i, lagom med träning under veckan och ordentligt med mat och sömn så att du har massor med energi kvar till de sista dagarna av detta sexdagarskval. En fälla orutinerade spelare lätt faller i är att lägga för mycket energi på att träna och spela innan och under veckan, vilket leder till att den mentala skärpan inte är lika skarp mot slutet av veckan.

På banan blir nyckeln att ha fokus på de saker spelaren själv kan påverka. Att inte låta tankarna på vad detta är ”värt” smyga sig in. Utmaningen är att ta varje beslut ”känslolöst”, som att du har en uppgift att lösa. Ofta har spelarna ett par processmål de försöker genomföra så bra de kan och det i sin tur leder till låga scorer.

I år har vi över 20 svenska spelare på plats, vi är den nationen med näst flest deltagare. Flera av dem bor och/eller äter i ”svenskhuset” under veckan där Swedish Golf Team huserar. Där finns kock, sjukgymnast och coach som stöd för de som vill. Här blandas unga spelare med rutinerade och det blir bra snack och sällskap på kvällarna. Vilket kan vara en pusselbit i helheten då det är oerhört viktigt att kunna koppla av och ladda batterierna för vad som komma skall.

// Jonnie Eriksson, landslagets herrcoach 

Foto: Porträtt på Jonnie Eriksson