Ett tydligt steg in i framtiden

Finalen avgjord och Brett Rumford fick på hemmaplan lyfta pokalen vid den första upplagan av World Super 6.

Kockan ställd på 04:55 för att se när Europatouren tog ett steg mot mer action med World Super 6 Perth. Som så ofta när det är något spännande som väntar så vaknar du innan klockan ringer, det gjorde jag även denna gång.

Igår lördag avlutades slagspelet på Lake Karrinyup CC med särspel för att till dagens matchspel ta fram exakt 24 spelare. Brett Rumford var fem slag före hela sex spelare som delade andraplatsen i slagspelet. Sista spelare att kvala in till matchspelet genom särspel var 17-åriga (född 1999) thailändaren Phachara Khongwatmai.

Det vi bjöds på när TV-sändningen drog i gång efter en lite trevade start, när redan spelade matcher redovisades, var action-golf. Det hände grejer hela tiden, någon match var på väg igång på de första hålen medan andra var i ett avgörande skede på det sjätte och sista hålet eller på knockout-hålet.

Reglerna var enkla. De åtta första vid slagspelet seedades till omgång två. Spelare nio till 24 lottades mot varandra i en fri lottning. Matcherna spelades över sex hål. Var det lika efter sex hål så avgjordes matcherna genom särspel på ett extra hål kallat knockout hole. Detta var specialbyggt och enligt information innan 93 yards långt, men det spelades betydligt kortare än så.

Det gjordes massor av birdies och det spelades snabbt. Intervjuer gjordes efter matcher men även mitt på fairway inför avgörande slag. En hub för sociala medier hade skapats för att ge möjlighet att på dator, platta eller telefon följa World Super 6 Perth och där få mer och annan information än vad TV-sändningen gav.

Denna spelform är här för att stanna hoppas och tror jag. Det enda jag saknade, och det tror jag är viktigt i en tävling av denna typ, var någon att hålla på. Nu höll jag på Wade Ormsby, han är i alla fall medlem på Vasatorps GK och brukar lira SM Klubblag för sin skånska hemmaklubb.

Jag fick också en ny favorit i den 17-åriga thailändare som smet med som sista man till matchspelet och väl där tog sig ända till finalen. Han visade upp ett magiskt närspel och sånt är alltid kul att se. I finalen föll han mot Brett Rumford som genom segern spelade till sig spelrättigheter till Europatouren som han tappade i höstas.

Keith Pelly, Chief Executive Officer European Tour, har rört om i grytan sedan han tillträdde sommaren 2015. Mer action kommer i maj redan med matchspel i nationslag och han nämnde i veckan som gick att han även är öppen för att dela ut delar av prispengarna torsdag och fredag.

Keith är en kille i min smak, han kanske till och med läser bloggen. Detta skrevs i ett blogginlägg i mars 2016.
"-Dela ut prispengar och rankingpoäng efter varje rond vid slagspel 72 hål.
-Spela matchspel, lagtävlingar, mixedtävlingar oftare.
-Spela tävlingar med cut efter varje rond och nollställning innan nästa rond."

Så här sa några av spelarna efter World Super 6 Perth.