Ett gäng svenskor vidare

Julia Engström fyra och bästa svenska vid slagspelskvalet av Ladies British Open Amateur Championship

Inte en, inte två, inte tre, inte fyra, inte fem utan sex av sex svenska flickspelare tog sig vidare till matchspel i Ladies British Open Amateur Championship. Det är hela laget som om några veckor kommer att pegga upp i Oslo för lag-EM. Fyra av dem var topp-10 i slagsspelet med placeringarna fyra, fem, sex och delad sjua.

Julia Engström, Amanda Linnér, Frida Kinhult, Beatrice Wallin, Maja Stark och Linn Grant är namnen på flickspelarna där fyra är födda 1999 och två 2001. De har knappt eller inte alls växt ur Skandia Cup-åldern och visar redan att de kan prestera på en av de största amatörtävlingarna i världen.

Angående Skandia Cup så har dessa spelare sju titlar i den traditionsfyllda tävlingen som spelats i 40 år. Det är dock inget mot Ladies British Open Amateur Championship historia som sträcker sig tillbaka till 1893. Två svenskor har lyft pokalen, Anna Nordqvist 2008 och Louise Stahle 2004 och 2005.

British Am. drar tills ett av de bästa startfälten i amatörvärlden och en av anledningarna till det är den som står som segrare i matchspelet får en plats RICHO Women´s British Open och US Women´s Open senare i år.

Även ett gäng svenska damspelare tog sig också vidare till matchspelet. Så ut och krossa ni tio svenskor som lirar matchspel imorgon på Dundonald Links.

Svenska resultat i slagspelskvalet för de som kvalade
4. Julia Engström, Ringenäs GK
5. Amanda Linnér, Hills GK
6. Frida Kinhult, Skaftö GK
t7. Beatrice Wallin, Hills GK
t18. Louise Ridderström, Stockholms GK
t18. Maja Stark, Abbekås GK
t18. Emma Henrikson, Ljunghusens GK
t18. Martina Edberg, Hooks GK
t58. Linn Grant, Rya GK
t58. Frida Gustafsson Spång, Borås GK

Världstvåan på World Amateur Golf Ranking, Leona Magurie, smet vidare som allra sista spelare som 64:a. Hon peggar också med all säkerhet vid OS i Rio senare i år då hon för närvarande är klart innanför kvalgränsen på en 48:e plats på Olympic Ranking.

Hemsida att följa matchspelet på.

Fotnot: Internationellt så är spelare flickspelare tills de år de fyller 18 år och därefter är de damspelare.