Årets golfare 2016

Årets golfare 2016 i alla fall på min lista och troligen på många fler listor.

Ett mail från Svensk Golfs chefredaktör Tobias Bergman damp ned i mailboxen, det brukar det göra i början av december. Mailet gällde röstning om "Årets golfare" ett pris som delats ut sedan 1966 då Liv Wohlin mottog det.

Förra året var det David Lingmerth som tog hem priset som bäst i Sverige och han toppade även min lista, i år finns han inte med på min lista. Svenska spelare har segrat på alla möjliga ställen runt om i världen 2016, både på olika proffstourer och vid amatörtävlingar.

De fem som i år kom med på min lista har tillsammans segrat 13 gånger, eller 16* gånger om vi även räknar med kvaltävlingar. Svensk herrgolf har nog haft sitt bästa år någonsin med sex toursegrar på toppnivå varav en var i det där öppna mästerskapet som lirades för 145:e gången. Utöver dessa segrar så skaffade sig sex herrspelare via kvalet till Europatouren och en via Challengetouren en ny arbetsplats till säsongen 2017.

Här är min lista och jag är rätt säker på att jag även i år har den slutlige segraren i topp. Alla fem har lyft sitt spel till en ny nivå och i alla fall fyra har aldrig haft ett bättre år än 2016. Priset delas ut ikväll i samband med Nordea Tours årliga middag.

1. Henrik Stenson
2. Alex Norén
3. Madelene Sagström
4. Anna Nordqvist
5. Julia Engström

*Madelene Sagström segrade i kvalet till US Open och i förkvalet till LET medan Julia Engström segrade i slagspelskvalet till Girls' British Open Amateur Championship.