Alex prisad på hemmaplan

Peter Larsson, Sportjournalisternas klubb Stockholm, Alex Norén och Cinnika Beming, distriktsidrottschef.

Alex Norén var hemma på Ullna GC under onsdagen för att mottaga pris som årets idrottare 2016 i Stockholm av Sportjournalisternas klubb Stockholm och Stockholms Idrottsförbund.

Ullna GC är Alex hemmaklubb från 2017 men priset på 10 000 kr skänkte Alex till juniorverksamheten på sin moderklubb Haninge GK.

Han gav också media generöst med tid. Den inledande presskonferensen klockade på min ljudupptagning in på 49:26 minuter. Efter det var det några som även fick egen tid däribland Radiosportens Rebecca Jansson, Carl Göransson från TT och SVT där Rikard Lann gjorde en längre intervju som kommer att dyka upp i Magasinet inför Nordea Masters.

Under presskonferensen berörde Alex bland annat:

# Viljan att spela mer i USA på PGA Tour och att det därför är viktigt för honom att prestera och placera sig bra på inbjudningar och de andra tävlingarna, som majors och WGC-tävlingar, som räknas in på PGA Tour. Och att detta gör att han sätter press på sig själv.

# Skillnaden och svårigheterna med att spela i USA jämfört med Europatouren. Hans upplevelse är att greenerna är hårdare i USA vilket gör det mer utmanande att gå för flaggor. Framförallt att gå för par femmor på två slag, och då inte bara att det är svårare att träffa green utan än mer att det är svårare slag från nära green i USA vilket gör att lay-up oftare är ett bra val.

# Att han ser fram emot att komma hem och spela Nordea Masters vilket han alltid gjort. Han kommer ihåg när han själv var junior, hur kul det vara att se bra spelare, men att han inte sett sig själv som en sådan spelare. Att Nordea Masters passar bra in i hans schema där den ligger i år efter BMW PGA Championship på Wentworth, men att han hört att tävlingen kanske ska byta plats i schemat till nästa år till vad han tycker en ännu bättre tid för att få med bra internationella spelare.

# Att han valt att representera Ullna GC för att det är en bana där han på ett bra sätt kan träna på de lägen som är avgörande på PGA Tour. Och att han tycker det är bra att Ullna inte har någon range, då det underlättar för honom som haft en tendens att fastna på rangen.

# Om att han aldrig sett någon så komplett som Dustin Johnson som han mötte i WGC Matchplay. Och om utmaningen att slå ut som tvåa från tee efter att Dustin dragit iväg sin drive lätt över 300 meter och väldigt rakt.

# Att han såklart vill spela Ryder Cup, men att han inte tänker på det så mycket och att han försöker hålla sig ifrån att kolla på rankinglistor. Men om han får spela Ryder Cup så skulle det vara lite som att komma tillbaka till det som var under amatörtiden i landslaget och på college. Vilket han tycker var mer krävande då spelet även påverkade laget och inte som nu bara honom själv.

# Alex avslutade med att ge pressgänget några tips inför den stundande pressgolfen. Ta mindre risker och spela mer efter er förmåga. Hans upplevelse från alla Pro-Am han spelat är att amatörerna är mer offensiva och tar större risker än vad proffsen gör i förhållande till sin förmåga.

Till Stockholmsidrottens artikel om att Alex utsetts till 2016 år främsta idrottare .