En grön arbetsdag i norr

Efter mycket prat om snö, is och växlande vinterväder under senaste månaderna så är det lätt att inse att gräset på banorna i norr inte haft det lätt denna vinter. Nu börjar banorna smälta fram i södra delen av Norrland och då passade jag på att kolla resultatet hos några klubbar som vintertäcker sina greener med duk. Glädjande nog var det grönt under de flesta dukarna!

Vintertäckning på Hudiksvalls GK har resulterat i en mycket bra överlevnad av greengräset.

Vid tisdagens träff på Hudiksvalls GK fick några av hälsingeklubbarna möjlighet att diskutera och se resultatet av Hudiks vintertäckning. När man ser resultatet förvånas jag återigen över att inte fler klubbar testar att vintertäcka. Självklart är det ingen garanti för överlevnad och inte behöver vintertäckningen innebära ett tidigare öppnande av banan. Men att öppna med en bättre kvalitet och ett gräs som bättre klarar påfrestningarna som spel och skötsel innebär – det kan vintertäckning resultera i.

Det krävs en del jobb under vintern för att ha koll på det hela, men om vintertäckningen lyckas, så frigörs ju tid för annat till våren, än att enbart ha fokus på att hjälpsådden kommer igång. Jag tror på tekniken och lyckade resultat har ju allt fler klubbar visat upp, så nu kan jag bara önska att fler vågar/vill testa detta även längre upp i landet. För vintrar här uppe har blivit mer omväxlande gällande temperaturer och is på greenerna uppstår allt tidigare under vintern, vilket gör det svårt för gräset att klara sig.

Gott om is finns kvar runt omkring greenen.

Tydlig skillnad mellan där den täta vintertäckningduken legat och den del av ytan som haft is.