Varför dressning?

Nej inte nu igen...just i dag när jag skulle spela. Oftast är det synen av sanden som gör att golfspelaren reagerar på det och kanske blir irriterad? Frågan ventileras ibland frekvent på våra kära golfbanor runt om i landet men detta är kanske ett av de viktigaste momenten som måste göras på våra golfgreener. Nu finns det många skäl varför vi dressar men de tre kanske viktigaste är att jämna ut greenytan (dvs jämna till alla ojämnheter, nedslagmärken etc.), skydda gräsets rothalsar och späda ut det organiska material som byggs upp av gräset.

Många golfspelare som spelade på 80- och 90-talet kanske kommer ihåg när man bara dressade typ två gånger per år och hur mycket sand man då lade på. Här snackar vi om stora mängder (kanske en halv centimeter per gång) sand och då förstår ju alla att det inte var så kul att putta de närmsta två veckorna. Tack och lov har utvecklingen och kompetensen blivit bättre och nu för tiden lägger vi små mängder och ofta istället med bättre maskiner. Dock kvarstår kanske huvudfrågan att åsynen av sanden ibland "stör" golfaren. Men ha då i åtanke att puttytan blir bättre och bättre och greenytan är som ärligast när det är nydressad!

Svenska Golfförbundet har översatt en film från USGA som förklarar detta mer. Hittade samtidigt en bra film av en mycket kompetent banchef (Stefan Nilsson, Vallda Golf & Country Club) som varit duktigt på att dressa sina grönytor med åren...det sägs också att när Stefan gör entré i klubbhuset så drar Per Gessles låt Kung av sand igång då och då!  

Trevlig midsommar!