Mätning av spelbarhet del 2

Nu har alla banor blivit uppmätta vad det gäller spelbarheten. Väldigt intressant och roligt. Samtliga greener såg bra ut visuellt men värdena för ärlighet (parrymeter) varierar på de olika banorna. Generellt kan man säga att greener med hastighet över 10 på stimpen påverkas mer av ärligheten än greener som har lägre stimpvärde. D.v.s. bollen har en förmåga att styra mer eller påverkas av underlaget (greenytan). Detta kan bero på mängden gräs på ytan eller hur det har bearbetats (luftning, borstning, vertikalskärning, dressning, vältning, klippning, mm) Detta stärker tesen att en "snabb" green inte alltid är rättvis och ärlig på ett positivt sätt.

Summa summarum är alltså att ytan måste bearbetas väldigt noga vid låga klipphöjder och höga stimpvärden för att få bra greener. Detta ställer givetvis höga krav på maskiner, redskap och givetvis banskötsel.

Under året kommer vi bankonsulenter mäta flertalet banor och samla in data för att ytterligare hjälpa golfklubbar framåt i sitt arbete med golfbanan. Vill du också få din bana uppmätt så kontakta oss så kommer vi gärna ut!

Nedan ser ni en bild på ett klassikt golfhål (korta sjö på Åtvidabergs GK) som herrar 70 och 80 kommer tampas med......under mitt besök så hördes många plums!!