Läsvärt!

Vad gör banpersonalen på vintern?
God fortsättning på året! Bloggen har varit lite vilande nu över helgerna men nu är vi igång igen. Såhär års är det en spännande tid för våra golfbanor. Greenkeepers och banchefer arbetar både inne med maskinerna och ute i fält med skog eller annat dylikt. Inköp ska göras och planering (skötsel & personal ska göras klart) inför säsongen. Dessutom är det en tid på året då utbildningar och kompetensutveckling ska genomföras i olika slag. Därtill ska banan ses över och läget med gräset ska inventeras av. Så på ganska många golfklubbar är det även verksamhet på vintern!
Vädret är något som spökar ganska mycket nu i Mellansverige. Senaste veckans töväder har gjort att snön som kom för en tid sedan har packats ihop eller försvunnit till stora delar. Vänder vädret som prognosen säger och det blir kallt så blir det stor påfrestning på gräset. Framtiden får utvisa vilket utfall det kommer bli. Tyvärr så finns det stor risk att is har kommit på ganska stora områden på våra golfbanor vilket inte är en bra combo ifall den ligger för länge (typ längre än 30-60 dagar). En del golfklubbar har tagit beslutet att skotta av greenerna för att undvika isbildning vilket kan vara rätt att göra men det får framtiden utvisa.

För en tid sedan kom årets "bibel" för gräsnördar. USGA bankonsuleter släppte nämligen sin årliga publikation som sammanfattar all forskning och studier som görs på gräs och golfbanor. Mycket läsvärt för den som vill lära sig mer!

Trevlig helg!