Förstör de moderna golfskorna våra greener?

Golfskornas slitage på greenerna var ett av många intressanta ämnen som redovisades av professorerna Frank Rossi och Doug Soldat under den årliga utbildningsveckan i Orlando. Veckan arrangeras av amerikanska greenkeeperförbundet GCSAA.

Frank och Doug har, liksom alla vi som jobbar med golfbaneskötsel, blivit förskräckta och ryggat tillbaka när de sett utvecklingen och designen på dagens golfskor. Numera ser plastspikarna ut som spindlar med långa tentakler och ett flertal modeller har fått rejäla klackar. Lyfter man inte på fötterna när man går eller vrider på skorna när man böjer sig ner för att plocka upp bollen, blir skadorna på greenerna ibland bestående.

Rossi och Soldat har låtit ett antal elever på sina universitet gå med olika skomodeller under olika långa perioder på sina proffsigt skötta testgreener med ett normalt slitage. Efter försöksperioderna mätte man utseendet enligt en skala från 0–9. Låg resultatet under 6,5 var puttytan inte bra.

Om jag sammanfattar det väldigt kort var puttytorna efter 4–6 veckors trafik helt oacceptabla att spela på.

Nämnas kan att dessa professorer har varit i ständig kontakt med skotillverkarna under och efter försöket. Resultatet av de kontakterna var inte officiella...