-
Vad du behöver veta om organiskt material i greenerna
Rock Gaussion Ph. D Univ. of Nebraska är en levande legend när det gäller kunskapen om det organiska materialet i en green. Under Rocks föreläsning här i Quebec gjorde han en sammanfattning av de senaste 20 årens forskning och försök i ämnet, alltifrån thatchens påverkan på greenens uppförande till hur man kontrollerar det organiska innhållet i densamma.
Som bekant bildas det organiskt material från växtdelar som dör av och då främst rötter, utlöpare och skott. Bladen bidrar inte nämnvärt då de bryts ned väldigt snabbt (cirka 4 veckor). Vad är då den optimala procenthalten i en greenprofil. Om det tvistar de lärde då det finns rekommendationer från olika platser i världen från 1-10 viktprocent. Dock verkar det som att cirka 3-5 procent är den rådande sanningen. Vad som är väldigt viktigt är att alltid ta prover vid samma tidpunkt årligen då procenthalten varierar betydligt över året.
Rock Gaussion Ph.D Univ. of Nebraska föreläser med entusiasm inför en intresserad publik.
Hur bearbetar man då det organsiska materialet för att hålla balansen? Svaret är föga överraskande bara ett; med dressning och då med ren sand. Har du mycket thatch behövs det naturligtvis göras hål eller liknande för att få ner sanden och blanda upp den med det organiska materialet, men vilken metod är bäst?
Vi har länge rekommenderat hålpipning som den bästa metoden men det visar sig i ett antal försök att fasta tenar är lika effektivt för att få ned sanden i profilen. Intressant. Vad som är allra viktigast dock om ni gör hål eller spår i era greener så ska de alltid fyllas med sand. Görs inte detta kommer det organiska materialet öka istället för att minska då hålrummet snabbt fylls med nya rötter.
Vill du veta det mesta om det organiska materialets betydelse i en greenprofil kan du läsa mer här.
-
Från banchef till doktor!
Har idag lyssnat på John Dempsey som har doktorerat i användningen av fosfiter mot snömögel på golfgreener. Han har hållit på i sammanlagt 11 år, samtidigt som han fortfarande haft kvar sin tjänst som banchef på Royal Curragh GC. Hans vetenskapliga försök har dels legat på hans egen golfbana, dels och framför allt har han hållit till i sin hustrus växthus, under alla år. Här är en kort sammanställning vad han kommit fram till.
Fosfiter tas upp via bladen och Dempsey hade sett bra effekt redan efter 6 timmars sprutning. Men bäst effekt hade uppnåtts efter 48 timmar efter spruttillfället oavsett om det är krypven eller vitgröe. Effekten är helt borta efter 6 veckor och inte någon gång under dessa veckor hade han sett ämnet i rötterna på gräsplantorna utan ämnet hade hållits sig kvar i bladen och i tillväxtpunkten.
I hans försök hade han som bieffekt, sett mycket bra effekt mot Anthracnose om man sprutade i förebyggande syfte vart 14:e dag under hela växtsäsongen.
Han visade även resultat och det stärker många amerikanska och australienska forskningsresultat att fosfiter har snabb och bra effekt emot olika former av Pythium.
Om du orkar och har tid, läs mera här!
//Bobban