-
Läget i Väst!
Läget i Väst !
I år hade vi en mycket skonsam, mild vinter fram till vecka 5. Efter det slog vintern till och den har varat i princip fram till vecka 13. Senaste veckorna har dock snön försvunnit på de flesta ytor, nu även i skuggiga lägen och i slänter mot norr.
Nu är vi inne i tredje veckan i April upp och vi kan konstatera att detta blir ett sent år. Frost nätterna tidigare i april höll effektivt tillbaka marktemperaturen i rotzonen. Nu med stigande temperaturer, skjuter tillväxten fart och jag tycker man ser förändringar för varje dag.
Läget verkar vara bra i regionen (Västergötland och Bohuslän- dal). De flesta banor ser ut att ha klarat sig riktigt bra, men det finns en del som har lite problem efter långvarig is och en del av "marsnaren". I några fall har man fått snömögelangrepp under vintern. Fler har fått en hel del snömögelangrepp nu under senvåren, i samband med att snö- och is drog sig tillbaka. De snömögelskador som uppstått verkar vara ytliga och har ej skadat tillväxtpunkten ,så jag tror att gräset med ökad värme kommer att läka ihop relativt bra.
Grästillväxten har exploderat de sista dagarna och allt det bruna/gula är nu snart härligt grönt igenHoppas att vi år slipper den kalla maj månad som har fördröjt återetablering på främst greener de senaste säsongerna. I Dagsläget ser det dock bra ut och
tillstöter inget speciellt och vi får en normalvarm vår, kommer snart de flesta banorna i distriktet snabbt att vara i fint, skadefritt skick. -
Lerjedalens GK tar banförändring till en ny nivå.
På Lerjedalens GK händer det verkligen spännande saker. klubben har skrivit ett avtal med en av de större åkerierna i Göteborgsområdet om att de deponerar massor från olika byggprojekt på banan. Under ett antal år framåt skall 31 olika områden formas om med hjälp av dessa massor. Den första kullen eller vallen har just färdigställts och för att få en uppfattning om storleken på projektet är denna första kulle ca 200 meter lång, 7 meter hög på högsta stället och ca 30 meter bred. 12 000 m3 är ditkört i 426 bil och släp. Projekteringen innan start har tagit ca 3 år och mycket myndighetskontakter har varit nödvändiga. Bara rena giftfria massor får köras dit och detta kontrolleras ofta. Vad kostar då kalaset klubben. Svaret är - ingenting, de tjänar pengar på denna banförändring. Banchef Johan Nåhdin och banförman Jonas Stirna kan köra grävmaskin och har numera vertifikat på maskinen. de gör under vinterhalvåret finplaneringen och utformningen av kullarna. De debiterar åkeriföretaget för var timme vilket ger ett bra överskott till klubben.
se en liten filmsnutt Här. De mörka områdena är de skapade kullarna.
Bilden visar den första kullsystemet färdig för finbearbetning och sådd.